Linkovi

Pirotski "Tigar" - najbolji srpski izvoznik

  • Rade Ranković

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uručuje direktoru kompanije Tigar tajers (Tayers) iz Pirota Vladimiru Nikoliću nagradu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za izvoznika godine

Tigar iz Pirota je najbolji srpski izvoznik u 2010, firma Kolarević iz Ćićevca je najbolja u kategoriji malih i srednjih preduzeća, dok je Aling-Konel iz Gajdobre dobila ovogodišnju nagradu za najbolji izvozni proizvod Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

Tokom dodele nagrada, premijer Mirko Cvetković je predstavio dobre izvozne rezultate Srbije u ovoj godini.

Ovogodišnju nagradu za izvoznika godine Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza dobio je pirotski Tigar, a kako je prilikom dodele nagrada SIEPE istakao premijer Mirko Cvetković izvoz u prvih 10 meseci ove godine porastao je za milijardu evra, odnosno za 21 odsto u odnosu na prošlu godinu:

"Stepen pokrivenosti uvoza izvozom došao je na 58 odsto. To jeste nedovoljno, to će rasti u narednom periodu, ali to je, da tako kažem, u ovom veku najveći stepen pokrivenosti koji je ova država imala", navodi Cvetković.

"To je još uvek nedovoljno i zato je naša strategija da stimulišemo investicije u sektore koji su pre svega izvozno orijentisani. SIEPA je ove godine odobrila 22 miliona evra bespovratnih podsticaja investitorima koji zapošljavaju ljude i to su uglavnom sve izvozno orijentisane kompanije", dodaje ministar ekonomije Mladjan Dinkić.

Kako je rekao Dinkić, u septembru i oktobru ove godine Srbije je imala veći izvoz nego u tim mesecima 2008, dakle pre svetske ekonomske krize. Po oceni Dinkića Srbija će za četiri godine uspeti da uravnoteži izvoz i uvoz, kako bi u drugoj polovini ove decenije mogla da počne da beleži suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom.

XS
SM
MD
LG