Linkovi

Nikolić veći optimista od Dačića


Srpski državni vrh tokom susreta sa visokom predstavnicom EU u Beogradu
Srpski državni vrh tokom susreta sa visokom predstavnicom EU u Beogradu

Ni nakon posete Ketrin Ešton Beogradu nije jasno da li ima dogovora sa Prištinom. Jedino je izvesno da će dijalog biti nastavljen kako je ranije dogovoreno – 20. marta

Evropska komesarka Ketrin Ešton posetila je danas Beograd. Posle razgovora predsednik Srbije Tomislav NIkolić izrazio veći optimizam u mogućnost dogovora srpskih i kosovskih vlasti od premijera Ivice Dačića, dok je vicepremijer Aeksandar Vučić izbegao da odgovara na novinarska pitanja.

U ovom trenutku jedino je izvesno da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti nastavljen kako je ranije dogovoreno – 20. marta. Ali, koliko su dve strane bliže postizanju dogovora oko zajednice srpskih opština na Kosovu teško odgovoriti čak i posle razgovora koje je evropska komesarka Ketrin Ešton vodila prvo u Prištini, a danas i u Beogradu sa srpskim državnim vrhom. Prema tvrdnji predsednika Srbije Eštonova je nakon dvosatnih razgovora iz Beograda otišla kao umereni optimista, a i sam Tomislav Nikolić deli njen optimizam:

"Mislim da mi nikad nismo bili bliže sporazumu kojim ćemo da uredimo život na Kosovu i Metohiji, da omogućimo da tamo svi stanovnici žive kao ljudi, da žive zaštićeni, da imaju šansu da žive bolje i da se razvijaju, da deca mogu da žive u miru."

Nikolić je izrazio očekivanje da bi do 20-tog marta mogao da se pojavi i jedan “non pejper” dokument, sastavljen na osnovu mišljenja Prištine i Beograda. Sa druge strane premijer Ivica Dačić ne deli Nikolićev optimizam i smatra da je pitanje napretka u dijalogu pod znakom pitanja, s obzirom da kosovske vlasti za sada i dalje odbacuju mogućnost davanja većih nadležnosti zajednici srpskih opština na Kosovu:

"I dalje postoje razlike. Da ima dogovora – pa sigurno bi ovde bila i Ketrin Ešton da objavi taj dogovor. Znači, dogovora nema niti će ga biti dok se ne razmotre suštinski oni naši predlozi o kojima sam već govorio."

Po rečima Dačića ključna su tri pitanja: šta je zajednica srpskih opština i koje su njene nadležnosti, kao i pitanja policije i pravosuđa – gde Priština odbija bilo kakav uticaj zajednice sprskih opšitna u te dve oblasti:

"Priština samo govori – sve mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima. Tako se ne dolazi do kompromisa. Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. I to je naša jasna poruka pred razgovore 20. marta."

Dačić je rekao da su razgovori sa Ketrin Ešton bili veoma korektni, da ona dobro razume situaciju, kao i da EU ne postavlja ultimatume. Sama komesarka je saopštila da je danas da je imala vrlo koristan i konstruktivan sastanak s predstavnicima srpskog državnog vrha u okviru priprema za sledeći sastanak premijera Srbije i Kosova 20. marta u Briselu
XS
SM
MD
LG