Linkovi

Knaus: Bez nepremostivih uslova


Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative iz Berlina
Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative iz Berlina

Stav Evropljana je sve bliži Komisijinom koja bi, uz poboljšanje komunikacije Beograda i Prištine, želela sto pre da započne pregovore, ističe Gerald Knaus

Direktor Evropske stabilizacijske inicijative, Gerald Knaus, vjeruje da se, kada je riječ o procesu evopskih integracija Srbije, klima u EU promijenila u korist što bržeg napredovanja Beograda. Naravno, sve pod nezaobilaznim uslovom-popravljanju odnosa izmedju Srbije i Kosova.

U nastavku integracijskog procesa Srbije, vjeruje Knaus, evropske članice neće pred Beograd postavljati teške i za vladu nepremostive preduslove, poput traženja da prizna nezavisnost Kosova. Stav Evropljana je sve bliži Komisijinom koja bi, uz poboljšanje komunikacije Beograa i Prištine, željela sto prije da započne završne pregovore.

"U okviru generalnog shvatanja da Srbija treba da načini konkretne korake u odnosima sa Kosovom, Evropska komisija je voljna da da više, u igri štapa i šargarepe, da ponudi više šargarepa i to što prije. Medjutim, ne vidim više ključnih nesuglasica unutar evropskih članica, kakvih je možda bilo ranije oko toga koliko čvrst treba biti. Mislim da je i promjena vlasti u Srbiji učinilo da se Evropljani približe onome što se shvata kao njemačka pozicija. A to je da se na sto što prije stave dokučive stvari u vezi sa Kosovom, umjesto da se na Srbiju vrši pritisak da de facto, prizna Kosovo. Postoji granica i druga država ali, što je najvažnije, ideja o podjeli Kosova je konačno i potpuno odbačena. Uz ovo, Srbija treba da osigura da niko ne puca na Zapadnjake, pripadnike vojnih snaga na Kosovu i, mislim da ova ideja, ako ovo može da obezbijedi vlast u Srbiji, naravno uz obradu detalja, Njemačka bi bila sretna da, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu, vidi Srbiju da ide naprijed i započne pregovore o prijemu. Postoji dakle uslovljavanje, možda još oštrije nego ranije, ali ako Srbija uspije da to ispuni, mogla bi vrlo brzo u integracijskom procesu da dostigne Crnu Goru".

U svakom slučaju, evropske članice sada čekaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i konkretne pomake na normalizaciji odnosa. Oni će otključati datum, a potom i sam proces završne faze pristupa Srbije EU.
XS
SM
MD
LG