Linkovi

Bez promene politike Srbije prema EU


Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer
Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer

Izjavu predsednika Srbije da ne treba juriti za datumima, Vensan Dežer ocenio kao poruku da Beograd i Brisel treba da se vode suštinskim pitanjima u svojim odnosima

Izjavu predsednika Srbije pred UN prošle nedelje da Srbija ne treba da juri za datumima i papirima šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer shvatio je kao poruku da Beograd i Brisel u svojim odnosima treba da se vode suštinskim stvarima, dok premijer Srbije Ivica Dačić smatra da to znači da Srbija ne treba da juri, ali ne i da ne treba da žuri.

Izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića pred Ujedinjenim nacijama da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove jer nema razloga da trči za datumom i papirom, šef Delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je kao poruku da pre datuma i rokova, Beograd i Brisel u svojim odnosima treba da se vode suštinskim pitanjima. Dežer je danas ponovio da je sa strane EU uvek bilo jasno koji su uslovi za dalji nastavak pregovora Srbije i Unije, kao i da ne očekuje da se pozicija Srbije prema EU promenila:

"Ako želimo da postignemo kvalitet u dijalogu Beograda i Prištine, moramo suštinski da se pripremimo. Jasno je da je potrebno da vidimo da Srbija definiše svoju poziciju, želimo da se u zemlji postigne konsenzus po tom pitanju. Potrebno je da se odredi ko će voditi pregovore u procesu koji će voditi Ketrin Ešton. Mnogo odluka prvo treba doneti, pre priče o datumu i rokovima."

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavu Tomislava Nikolića iz Njujorka protumačio kao poruku da Srbija ne treba da juri za datumom, a ne da Srbija ne treba da žuri ka EU. Ako izrazite želju da do decembra morate da dobijete datum, onda će verovatno i cena biti mnogo veća, rekao je Dačić posle današnjeg razgovora s delegacijom Evropske komisije:

"Mislim da je važno da postoji jedan proces, a ne da jurimo za određenim datumima. I mislim da to nema nikakve veze sa našom politikom koja se nije promenila. Naša politika je ostala ista – želimo što pre da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, idemo ka EU i spremni smo za nastavak dijaloga sa prištinskim vlastima."

Po rečima Ivice Dačića Srbija je spremna na relaksaciju odnosa sa Prištinom, ali, kako je dodao, Srbija neće zbog datuma o otpočinjanju pregovora sa EU da uradi nešto na štetu svojih državnih i nacionalnih interesa.
XS
SM
MD
LG