Linkovi

Mladi u Srbiji imaju evropsku perspektivu


Učesnici konferencije o evropskoj perspektivi mladih iz Srbije
Učesnici konferencije o evropskoj perspektivi mladih iz Srbije

Predstavnici Vlade Srbije, Evropske unije i grada Beograda ocenili su danas da mladi u Srbiji imaju evropsku perspektivu i da bi trebalo da već osete koristi od procesa evropskih integracija.

Uz poruku da mladi u Srbiji treba da znaju kakve im se šanse otvaraju približavanjem zemlje Evropskoj uniji, na današnjoj konferenciji je ocenjeno da mladi moraju istovremeno i da steknu poverenje u Evropu.

Prema rečima ministarke za omladinu i sport, Snežane Samardžić Marković, na konferenciji o evropskoj perspektivi mladih, iako proces evropskih integracija nema alternativu, mladi već sada moraju osetiti koristi od tog procesa.

"Cilj ove konferencije je da mlade upoznamo šta je ono što im Evropa nudi. Posle uvodnih reči, mladi iz Čoke, Požarevca, Požege, Čačka, Niša, Pirota i drugih gradova imaće priliku da čuju iz prve ruke šta im je od evropskih fondova dostupno", rekla je Samardžić Marković.

Prema rečima šefa Delegacije EU u Srbiji, Vensana Dežera mladi Srbije će u bliskoj budućnosti biti građani koji će nastaviti da grade zajedničku Evropu.

"Mi prebacujemo sredstva – Srbija će dobiti milijardu evra u narednih pet godina da se pripremi za članstvo u EU. Istovremeno mi smo pokrenuli i mnoge programe i pri tome mislim pre svega na mlade jer je jedan od najuspešnijih programa upravo Erazmus, a sada imamo i Erazmus mundus", poručio je Dežer.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić predstavila je nekoliko projekata ministarstva, među kojima je najvažnije umrežavanje obrazovnih institucija u Srbiji radi povezivanja sa evropskim obrazovnim institucijama.

"Iz perspektive Ministarstva za telekomunikacije mladi su najbitniji segment našeg društva, oni koji najbrže usvajaju nove tehnologije – a to su tehnologije bez kojih danas nema konkurentne privrede, nema učešća na globalnom tržištu. Zbog toga za naše Ministarstvo mladi predstavljaju jednu od glavnih ciljnih grupa", zaključila je Matić.

Uz podatak da 80 odsto mladih iz Srbije nikada nije putovalo u EU, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da se, kada se govori o evropskoj perspektivi mladih, prvo mora govoriti o perspektivi mladih uopšte u Srbiji, gde je nezaposlenost jedan od najvećih problema.

XS
SM
MD
LG