Linkovi

Tadić: Veliko ostvarenje


Tadić: Veliko ostvarenje
Tadić: Veliko ostvarenje

Danas se na zgradama Vlade i Narodne Skupštine uz zastave Srbije vijore i zastave Evropske unije u čast odluke Brisela da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU. Tokom čitavog dana u Beograd stižu čestitke iz EU, ali i regiona povodom kandidature.

Dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju je veoma značajno za Srbiju, ali će suštinsko postignuće biti kada zemlja dobije datum za početak pregovora, jer će tada, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić, evropski proces postati nepovratan. Na današnjoj sednici Saveta za evropske integracije, na kojoj su učestvovali najviši zvaničnici Srbije, Tadić je istakao da, po ugledu na Hrvatsku, treba brzo formirati tim za pregovore sa EU, kako bi zemlja spremna dočekala početak pregovora:

"Mi očekujemo da bismo do kraja godine, u skladu sa projekcijama koje dolaze iz Brisela, mogli ostvariti i taj veliki strategijski cilj. Ja veoma pozdravljam činjenicu da je Evropski savet dao procenu da Srbija ide dobro u procesu reformi u svim oblastima društvenog života. Ali istovremeno posebno pozdravljam rezoluciju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenata, kojom se pozdravlja dobijanje statusa kandidata za Srbiju, ali se poziva na što skorije otpočinjenje pregovora o članstvu za našu zemlju", poručio je Tadić.

Tokom dana, Beograd je posetio i ministar inostranih poslova Danske, koja inače predsedava Unijom i posle razgovora sa srpskim predsednikom Nikolaj Vamen je poručio da je mesto Srbije u Evropskoj uniji. To možda izgleda kao dugačak put, ali je pravi put, ocenio je Vamen:

"Sinoćna sednica lidera zemalja EU u Briselu imaće veliki uticaj i na mogućnost investiranja u Srbiju kompanija iz Unije. Pokazali se jasnu opredeljenost ka Evropi i mislim da će sada Evropa pokazati svoju posvećenost Srbiji."

A tačno u podne, predsednik Srbije je održao prvu konferenciju za novinare povodom odluke EU da Srbiji dodeli status kandidata i tom prilikom Tadić je ocenio da je to veliko ostvarenje, ali da će postati epohalno tek onda kada Srbija i postane članica EU.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je da pored zadovoljstva koje oseća zbog dobijanja statusa kandidata, ima i izuzetno duboko osećanje odgovornosti za buduće korake na putu ka EU:

"Očigledno je stečen sertifikat koji daje okvir da građani Srbije očekuju bolji socijalni status, bolji ekonomski život i regularno rešenje nacionalnih pitanja."

"Takođe bih želeo da izrazim nadu da svaka buduća vlada Srbije neće razmatrati pitanje da li treba ići u EU ili ne. I shodno tome, uz dužno poštovanje predsedniku Republike i 5. oktobru, želeo bih da malo u šali kažem da ta vaša predizborna obećanja od 5. oktobra ste realizovali tek u koaliciji sa SPS-om", primetio je potpredsednik vlade Srbije, Ivica Dačić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je ocenio da reforme koje su bile potrebne da bi se dobio status kandidata nisu bile lake, ali da su unapredile Srbiju i donele korist građanima.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je ocenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ostvarenje sna građana i svih demokratskih i reformskih snaga koje su godinama branile evropsku Srbiju i ideju o njenom značaju.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je da se kao Srbin i građanin raduje što je Srbija dobila status kandidata, ali po njegovoj oceni sam status ne znači ništa, već je to samo jedna stepenica ka punopravnom članstvu u EU. Lider DSS-a je ocenio da nema razloga za slavlje zbog dobijanja statusa kandidata, a kako još smatra Vojislav Koštunica interes građana da Srbija proglasi političku neutralnost i stavi tačku na integracije u EU.

Srbiji su tokom celog dana stizale čestitke povodom dobijanja statusa kandidata – kako iz same Unije, tako i iz regiona – od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, do Crne Gore ili Makedonije uz ocene da to predstavlja još jedan istorijski korak ka evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG