Linkovi

Značajan pomak Srbije ka EU


Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručuje Izveštaj o napretku Srbije premijeru Aleksandru Vučiću
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručuje Izveštaj o napretku Srbije premijeru Aleksandru Vučiću

Šef delegacije EU u Srbiji rekao je da se u izveštaju EK konstatuje napredak u ekonomskim reformama, u bilateralnim odnosima, a da se mora učiniti više u cilju stvaranja uslova za slobodu izražavanja

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Srbija je za poslednjih 12 meseci načinila značajan pomak na putu ka EU, što odražava i danas objavljeni Izveštaj Evropske komisije o napretku, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i istakao da se u Izveštaju ukazuje na potrebu za održavanje međuvladine konferencije u decembru kako bi bila otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom objavljivanja Izveštaja o napretku, Davenport je ukazao da se konstatuje napredak u ekonomskim reformama, da je ostvaren napredak u bilateralnim odnosima, pre svega sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom. Šef Delegacije EU je rekao i da se u Izveštaju ističe da se mora učiniti više u cilj stvaranja uslova za slobodu izražavanja:

"Oni su se fokusirali na važnost stvaranja uslova za puno ispoljavanje slobode izražavanja. Takođe, na ulogu regulatornih tela i obezbeđivanja da su budu pravilno utemeljena kako bi regulisala srpski medijski prostora. Takođe, ukazuje se na finansiranje medija i važnost regulisanja reklama."

Istim povodom konferenciju za medije održao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da se u Izveštaju Evropske komisije konstatuje da je u 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija je ostvarila napredak. Srbija će nastojati da unapredi slobodu izražavanja i pojača transparentnost finansiranja medija, kao jedinu oblast u kojoj godišnji izveštaj o Srbiji nije evidentirao napredak, istakao je Vučić:

"Sve sam nekako očekivao i taj deo u kome su mnogi očekivali da vide bog-zna-šta. To je prilično racionalno napisano, nemam nekih velikih primedbi. Da budem ozbiljan, mi ćemo to da tretiramo na odgovoran način, i da vidimo kako i na koji način da unapređujemo i da napravimo određeni pomak u toj oblasti."

Vučić je ocenio da je Evropska komisija u ključnim sferama društva, posebno u ekonomiji, našla brojne dobre rezultate i veliki napredak. Po mišljenju Vučića uvaženi su napori koje je Srbija uložila da se sačuva stabilnost i dobri odnosi u regionu, a pohvaljene su i aktivnosti Srbije u vezi sa migrantskom krizom. Nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima, dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG