Linkovi

Mirel: Ispuniti kriterijume iz Kopenhagena


Pjer Mirel, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje.
Pjer Mirel, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer poručio je danas da Srbija ne treba da gubi energiju na spekulacije i lobiranje za dobijanje kandidature za EU jer se računaju samo rezultati reformi. Sličnu poruku doneo je danas i direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel.

Srbija je napravila veliki korak u reformama, ocenio je tokom današnje posete Beogradu direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Pjer Mirel. "Ohrabrujemo Vladu Srbije da nastavi reforme, kako bi nam pomogli da damo pozitivno mišljenje", rekao je Mirel posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU.

"Neće biti novih uslova – zna se koji su uslovi. Mišljenje će se zasnivati na tome koliki je napredak Srbija ostvarila u ispunjevanju kriterijumima iz Kopanhagena. Ključno pitanje na koje treba da odgovorimo u našem mišljenju biće da li je Srbija dovoljno napredovala u ispunjavanju ovih kriterijuma da možemo da preporučimo otvaranje pregovora o pristupanju", izjavio je Mirel.

On je podsetio da kriterijumi uključuju i sveobuhvatnu regionalnu saradnju i da u tom kontekstu EU očekuje narednih nedelja i meseci konkretne rezultate u dijalogu Beograda i Prištine. A kako je rekao potpredsednik srpske Vlade, Srbija je svesna da je hapšenje haškog optuženikja Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, ali i da to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora.

Istovremeno, Božidar Đelić očekuje da će na proleće Srbija formalno otpočne pregovore za članstvo u Uniji:

"Tako ćemo pokazati da će Srbija biti u stanju da ispuni sve one reforme koje su nužne za dobijanje veoma kvalitetnog mišljenja Evropske komisije, koje podrazumeva ne samo dobijanje statusa kandidata, nego, na bazi ne neke privilegije, nego jednog velikog truda i velikih rezultata, determinisanje datuma za početak pregovora", navodi Đelić.

Uz ocenu da je ostvaren napredak u ispunjavanju svih elemenata akcionog plana Vlade za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, Đelić je upozorio da je pred Beogradom još veliki posao, pre svega u zakonodavnoj proceduri, kao i u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa.


XS
SM
MD
LG