Linkovi

Zadovoljstvo u Beogradu


Cvetković: Kandidatura govori o ugledu zemlje
Cvetković: Kandidatura govori o ugledu zemlje

Iako pitanje kandidature Srbije još nije definitivno odlučeno u Briselu, u Srbiji se to već doživljava kao gotova stvar - za premijera Mirka Cvetkovića to je ujedno i kruna rada njegove Vlade, dok sa druge strane radikali za sutra najavljuju miting protiv ulaska Srbije u EU.

Iako Savet ministara EU danas nije doneo odluku o dodeljivanju kandidature Srbiji, već je uz pozitivnu preporuku konačnu odluku prepustio Savetu EU, u Beogradu se očekuje da će za dva dana kandidatura Srbije biti i zvanično odobrena. Kako smatra šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer dodeljivanje statusa kandidata je važno, kako za Beograd, tako i za region, ali i za samu Uniju.

Ako Srbija napravi korak na tom putu, to će biti sila koja će povući i ceo region napred ka EU, rekao je Dežer:

"Za Srbiju to je put ka članstvu u EU i sada treba ići ka sledećem cilju, a to je otvaranje pregovora o članstvu. To je sledeći cilj koji treba dostići i sa puno energije i entuzijazma idemo u tom pravcu", ističe Dežer.

Po oceni premijera Mirka Cvetkovića dobijanje kandidature za članstvo u EU neka vrsta krune onoga što je Vlada uradila tokom svog četvorogodišnjeg mandata:

"Kandidatura sama po sebi govori o ugledu zemlje. Imaće veoma pozitivne efekte, koje je vrlo teško pojedinačno izmeriti nekim ciframa, ali svakako ona je odskočna daska za dalje reforme i za dalje aktivnosti koje nam slede u periodu pred nama."

Povoljne vesti iz Brisela danas je pozdravio i ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenom da je to značajan momenat ne samo u procesu evropske integracije već i u opštem procesu reformi u zemlji.

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je veliki uspeh društva i demokratske javnosti, izjavio je lider LDP-a Čedomir Jovanović i dodao da će kandidatura imati pravi smisao za gradjane ako se iskoristi za stavljanje tačke na sve dileme o vrednosnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj orijentaciji Srbije u budućnosti.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je rekao da se kao Srbin i građanin Srbije raduje napretku Srbije ka EU i dobijanju statusa kandidata, ali je istovremeno naveo i da je vlast dogovorom s Prištinom uspostavila granicu prema Kosovu. Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da od statusa kandidata nema nikave koristi i da Srbija treba da stavi tačku na evropske integracije, jer one, kako je ocenio, predstavljaju samourušavanje Srbije.

XS
SM
MD
LG