Linkovi

Srbija: 2014 - godina evropskih integracija


Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da je cilj da se pregovori okončaju do 2020-te godine teško ostvariv, ali ipak moguć

Ceremonija prve međuvladina konferencija Brisela i Beograda, kojom će otpočeti pregovori Srbije o prikljućenju EU, trajaće oko 45 minuta i na njoj će Srbija predstaviti svoju platformu, objasnio je danas ministar bez portfelja u Vladi Srbije Branko Ružić. O pregovorima sa EU i unutrašnjoj situaciju u Srbiji osim Ružića govorio je i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Uz ocenu da predstojeća 2014-ta godina može biti godina evropskih integracija Srbije, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić je u današnjem intervjuu agenciji Fonet izjavio da bi bila šteta ako bi se energija i vreme gubili u izbornim kampanjama i procedurama.

Otvaranje pregovora o članstvu u EU je jedna od najvažnijih odluka u novijoj političkoj istoriji Srbije rekao je još Ružić i dodao da je to je samo početak veoma zahtevnog procesa, koji će ukazivati na sve ono što se mora uraditi kako bi se Srbija modernizovala:

"Smatram da u godini kada Grčka i Italija predsedavaju EU, kada će fokus biti na izborima za Evropski parlament, nakon toga na izborima novih evropskih institucija, odnosno najviših funkcionera EU – da je to upravo godina, dakle 2014-ta, sa 21. januarom, kada otpočinjemo tu radnu sezonu evopskih poslova, koja može biti godina evropskih integracija Srbije."

Po rečima Ružića pregovarački okvir Brisela sa Beogradom je u velikoj meri, čak 95 odsto isti kao za Crnu Goru. Ono što je razlika, napomenuo je Ružić, jeste proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine:

"Imajući u vidu da je to proces u kome učestvujemo i mi, i Evropska komisija, uvažavajući njihovu regulativu i procedure, onog momenta kada oni budu objavili pregovarački okvir, mi pregovarački okvir već imamo preveden, spreman, i biće objavljen na sajtu Vlade Srbije."

Pregovori EU i Srbije počeće dakle krajem januara, a kako je ocenio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić cilj da se pregovori okončaju do 2020-te godine je teško ostvariv, ali ipak moguć. U jučerašnjem intervjuu Televiziji Pink, Vučić je rekao i da je država izvršila likvidaciju Slavka Ćuruvije, kao i da su direktni izvršioci ubistva i dalje živi. Vučić je rekao da je reč o vlasti koja je ubijala neistomišljenike, čiji je deo i on sam bio u to vreme, ali je dodao da u tome nije učestvovao, niti je bilo šta o tome znao.
XS
SM
MD
LG