Linkovi

DSS jedini protiv početka pregovora sa EU


Početak pregovora Srbije i EU u Beogradu dočekan pozitivno i bez prevelike euforije, a jedini glas protiv bio je lider DSS-a, Vojislav Koštunica.

U Beogradu je početak pregovora Srbije i EU dočekan mirno i bez prevelike euforije, a reakcije na događaj u Briselu su uglavnom pozitivne i upozoravajuće na veliki posao koji tek čeka zemlju.

Srbija je svojom istorijom i svojom žrtvom zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope, a ovaj dan će biti upamćen, ako bude iskorišćen kako treba, istakao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svom nalogu na Tviteru povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Po oceni šefa Delegacije EU u Srbiji, Majkla Devenporta početkom pristupnih pregovora sa Srbijom u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara se novo poglavlje, a stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u EU je cilj koji treba sve da ujedini, naveo je Devenport u uvodniku danas objavljene brošure "Pregovaračka poglavlja – 35 koraka ka EU".

Početak pregovora Beograda i Brisela pozdravile su i gotovo sve stranke u Srbiji – od LSV, URS-a, do Demokratske stranke koja je ocenila da su ovim ispunjene dugogodišnje nade i očekivanja građana da Srbija kroči na sigurni put ka članstvu u EU. Lider LDP-a, Čedomir Jovanović je izjavio da je današnjim početkom pregovora sa EU prestao i poslednji razlog za opstanak aktuelne Vlade Srbije i da je vreme za izbore.

Za profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušana Simića održavanje prve međuvladine sednice u Briselu je uspeh ne samo za Srbiju već i za EU, dok Maja Bobić iz Evropskog pokreta Srbije smatra da će vreme potrebno da Srbija postane punopravna članica EU odrediti poglavlja o Kosovu, vladavini prava i bezbednosti.

Usamljeni glas protivljenja početku pregovora dolazi iz DSS-a – lider ove stranke Vojislav Koštunica je rekao da Srbija nema nikakve koristi, već samo štete od evropskih integracija.
XS
SM
MD
LG