Linkovi

Debate o Kosovu, EU i NATO


Učesnici skupa u pres-klubu Medija centra, 27. septembar 2010.
Učesnici skupa u pres-klubu Medija centra, 27. septembar 2010.

Pregovori Beograda i Prištine su po mnogim nagoveštajima sasvim izvesni, a u središtu tog procesa najverovatnije će biti rešavanje tehničkih pitanja, ocenili su danas učesnici skupa u pres klubu Medija centra o evropskim integracijama i dijalogu o Kosovu.

Uz ocenu da su pitanja evropskih integracija i Kosova povezana, predsednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je rekao da Srbija problem Kosova mora da reši, pre svega zato što je to u njenom interesu, a ne zbog Evropske unije:

"Mnogi su rekli, poslednji i potpredsednik Vlade Dačić da je jedno povezano sa drugim i mislim da je to svima jasno bez obzira kakva im je retorika oko toga. Mislim da je u ljudskim poslovima da su i one jednostavne stvari vezane za neke opštija pitanja. Ali kao što je rekao i predsednik Tadić možda je bolje krenuti od onoga što je naizgled jednostavnije jer je to važno za sticanje poverenja."

Urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović je ukazao da istraživanja pokazuju da iako je većina građana za pristupa-nje Srbije EU, dve trećine njih ne podržava ideju priznavanja Kosova zarad bržih evropskih integracija, a mnogi su skloni i podeli Kosova.

Urednik spoljnopolitičke rubrike lista Politika Boško Jakšić smatra da je Srbija propustila priliku da promoviše ideju podele Kosova i da je sada moguće da sever Kosova dobije neku vrstu autonomije:

"Srbija neće dobiti podršku ako krene i samo se drži pitanja statusa. Ali, vidimo sada sa ovom situacijom sa telefonijom koliko i tehnička pitanja mogu da budu jako kompleksna. Drugim rečima i po horizontali i po vertikali tih pregovora oni će biti veoma složeni, ali neće biti dugotrajni."

Meri Vorlik
Meri Vorlik

A na otvaranju konferencije o integracija zapadnog Balkana u mrežu globalne bezbednosti, ambasadorka SAD Meri Vorlik je izjavila da je svesna da je saradnja sa NATO teško i osetljivo pitanje za Srbiju i izrazila nadu da će doći do široke, snažne debate o ulozi Srbije u globalnom bezbedonosnom okruženju i o partnerstvu sa NATO-om:

"Unapređenje saradnje sa NATO će ojačati osnovne ciljeve koje je Srbija sebi postavila, kao što su unapređenje nacionalne bezbednosti, mogućnosti za medjunarodni dijalog, unapredjenje investicione klime, promovisanje unutrasnje stabilnosti i demokratskih vrednosti i poboljšanje srpske sposobnosti da bude snaga stabilnosti i sigurnosti. Kako u regionu, tako i globalno."

Po oceni ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca usporavanje evropskih integracija nije u interesu ni Zapadnog Balkana ni međunarod-ne zajednice, jer bi to vodilo destabilizaciji regiona i izložilo bi ga riziku da ponovo postane "crna rupa" na evropskom kontinentu.

XS
SM
MD
LG