Linkovi

Dežer: Ne ignorisati problem Kosova


Panel nedeljnika NIN na temu "Odluka o kandidaturi - politicke i ekonomske posledice".
Panel nedeljnika NIN na temu "Odluka o kandidaturi - politicke i ekonomske posledice".

Problem Kosova se ne može ignorisati i praviti se da ne postoji, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji na skupu posvećenom političkim i ekonomskim posledicama dobijanja statusa kandidata.

Niko od Srbije ne traži da se odrekne svoje teritorije, niti će nametati rešenje – izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i poručio da se isto tako to pitanje ne može ignorisati i ponašati se kao da problem ne postoji.

Na konferenciji posvećenoj političkim i ekonomskim posledicama odluke da Srbija dobije status kandidata, Dežer je istakao da EU želi da vidi Srbiju u svom članstvu, ali da je jedno od najvažnijih pitanja na evropskom putu rešenje kosovskog problema kroz dijalog. Mi ne verujemo da će to prouzrokovati konfliktnu situaciju, rekao je Dežer:

"Verujemo da treba pokrenemo proces koji će doneti rešenje. Rešenje nije naše, niti će EU da nameće rešenje ili da ga implementira. I zato smo pokrenuli dijalog dve strane, da one nađu rešenje", naveo je Dežer.

Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da kandidatura Srbije za članstvo u EU puno znači za njenu geostratešku sudbinu, budući da je deo Evrope, ali se zbog kandidature ne treba odreći starih prijateljstava ili traženja novih:

"Čini mi se da je jedini razuman put da se krećete ka stanju gde na odluke koje se neizbežno tiču vas – budući da se nalazite u jednom takvom i političkom i privrednom okruženju, možete da utičete", rekla je Delević.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da u procesu pridruživanja Srbije Uniji ima prednosti ali i rizika, ali to je pitanje koje treba Srbi da rešavaju – istakao je Konuzin i dodao da će Rusija che nastaviti da razvija saradnju sa Srbijom, bez obzira na njenu odluku.

A po oceni potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića u slučaju Srbije Kopenhaški kriterijumi su u drugom planu, dok su posebno važni politički kriterijumi vezani za Kosovo. Priznanje nezavisnosti Kosova je uslov svih uslova za Srbiju, rekao je Samardžić i izrazio sumnju u želju Unije da se posle Hrvatske dalje širi.

XS
SM
MD
LG