Linkovi

Tadić: Sprečiti napade ekstremista


Sukob Srba sa severa Kosova i pripadnika KFOR-a (arhivski snimak)

Napadima na vojnike KFOR-a ekstremisti na severu Kosova mogu da ponište sve što je Srbija uradila poslednjih godina, ocenio je danas predsednik Srbije Boris Tadić. Sa druge strane srpska opozicija smatra da vlast izmišlja nove uslove kako bi opravdala neuspeh u pregovorima sa EU.

Za dobijanje kandidature za članstvo u EU pre marta Srbija mora da ubedi sunarodnike na Kosovu da ne otvaraju vatru na pripadnike KFOR-a i da stave pod kontrolu ekstremiste, ocenio je danas predsednik Srbije Boris Tadić. Kako je izjavio Tadić, on kao predsednik Srbije nema operativan sistem, vojsku, policiju ili državne institucije da brani srpsko stanovništvo, niti ima sredstva da utiče na neke ekstremiste među Srbima:

"Ovog trenutka ja uvek apelujem na Srbe da vode računa pre svega o svojim životima, a potom da pod kontrolu stave među sobom one koji su ekstremisti. Koji bi malo još ratovanja, ljudskih žrtava, ubijanja. I koji bi želeli da zaustave Srbiju u svakom svom velikom naporu u procesu evropskih integracija."

Tadić je rekao i da Srbija nije dobila status kandidata za EU 9. decembra isključivo zbog toga što nije želela da se odrekne Rezolucije 1244, kao i da je Srbiji sužen manevarski prostor u evropskim integracijama zbog Kosova.

A kako je rekao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer priznanje nezavisnosti Kosova nije tema dijaloga Beograda i Prištine, već je regionalna inkluzija deo debate. Po njegovim rečima države članice su procenile da je Srbija napravila izuzetan napredak u reformama, ali smatraju da joj je potrebno još vremena kako bi sprovela sporazume sa Prištinom, zbog čega će Srbija biti tema Saveta ministara EU 28. februara:

"Mislim da se dosta očekivalo od regionalne saradnje, kao i učešća u regionalnim forumima i ugovorima. I očigledno, uprkos naporima pregovarača sa obe strane i komisije nije bilo dogovora 9. decembra."

Kako je danas izjavio šef Kancelarije za odnose sa medijima Miodrag Mihajlović s obzirom da je dijalog Beograda i Prištine u toku, Vlada Srbije će u narednim nedeljama nastojati da usvoji dokumenta i akta koji će biti osnova za implementaciju tih dogovora. Takođe, Vlada će raspravljati i o izveštaju o postignutim dogovorima tokom dijalogam dodao je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG