Linkovi

Uskoro razmatranje kandidature za EU


Predsednik Srbije, Boris Tadić izjavio posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom da ne želi da Srbija preskače korake u procesu učlanjenja u EU, 17. septembar 2010.
Predsednik Srbije, Boris Tadić izjavio posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom da ne želi da Srbija preskače korake u procesu učlanjenja u EU, 17. septembar 2010.

Mada su beogradski mediji najavljivali da evropski komesar za proširenje dolazi u Beograd sa spiskom tema za nove pregovore Beograda i Prištine, Fileovi saradnici su demantovali navode da takav papir postoji. Štefan File je danas u Beogradu pre svega preneo podršku Srbiji i najavio skoru odluku o razmatranju srpskog zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.

Uz ocenu da je zajednički nastup Srbije i EU pred Generalnom skupštinom UN, sa prethodno usaglašenim tekstom Rezolucije o Kosovu, bio vrhunac unapređene saradnje, evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da je vreme da se Brisel ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi za EU.

File je tokom posete Beogradu i razgovora sa državnim vrhom Srbije izjavio da se nada da je ovaj trenutak i novi početak u odnosima Beograda i Brisela.

"Nadam se da će konsenzus država članica EU biti vrlo brzo postignut. Znam da Belgija kao predsedavajuća, ali i druge zemlje, uključujući i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, rade na tome. Postoji opšte prihvaćeno mišljenje da se ova prilika ne sme propustiti", izjavio je File.

Posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje, predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da Srbija želi da što pre počne pregovore o članstvu sa EU, ali da ne želi da na tom putu preskače stepenike.

"Verujući da u jednom ubrzanom tempu, ali ne sa namerom da zaobiđemo ili preskočimo prirodne faze procesa učlanjenja, već verujući da moramo i da hoćemo da ispunimo sve što je vezano za naše obaveze prema članstvu u EU, i konačno možemo doći do kraja sledeće godine ili početka 2012. do početka pregovora o članstvu", rekao je predsednk Srbije.

Govoreći o problemu Kosova Tadić je rekao da predstoji proces razgovora i pregovora u kome se može pronaći stabilno i održivo rešenje, što podrazumeva poštovanje legitimnih nacionalnih interesa i Srba i Albanaca.

Tokom dana Štefan File se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije – od premijera Mirka Cvetkovića i ministra policije Ivice Dačića, do šefa diplomatije Vuka Jeremića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i ministarke pravde Snežane Malović.

XS
SM
MD
LG