Linkovi

Finansijski sporazum Srbije i EU


Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali su sporazum o dodeli 178,5 miliona evra donacije EU.

Evropa je opredeljena da ubrza put Srbije ka EU, o čemu, kako je danas rekao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, najbolje govori podatak da je EU za poslednjih deset godina investirala u Srbiju 2,2 milijarde evra, ili više od 300 evra po glavi stanovnika.

U javnosti i medijima u Srbiji stalno čuje da Evropska unija nameće nove uslove, ali je to nije tako, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i poručio da je normalno da zemlja koja hoće postati članica Unije mora da svoje zakonodavstvo i propise da uskladi sa evropskim.

Na potpivanju finansijskog sporazuma kojim se iz pretpristupnih fondova EU izdvaja 178,5 miliona evra za 23 projekta, koji bi Srbiju trebalo da približe Uniji, Dežer je istakao da Brisel želi da ubrza put Srbije ka EU:

"Mi pozdravljamo sve napore Srbije proteklih godina i meseci u ispunjavanju teških zadataka koji su pred njom. Mi smo partneri u tom poslu, mi strateški vidimo Srbiju u EU i to je razlog zbog čega investiramo", naveo je Dežer.

Kako smatra potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić ovom donacijom, koja će biti iskorištena u mnogim oblastima važnim za Srbiju, Evropska unija se ponovo afirmiše kao strateški partner zemlje:

"Strateški partner od koga očekujemo, na bazi naših reformi, onoga što smo uradili pre svega za naše građane i privredu, da 12. oktobra u mišljenju EU imamo sve elemente da se predloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji za ulazak u EU i određivanje datuma za početak pregovora", kaže Djelić.

A povodom sve glasnijih ocena u srpskoj javnosti da će se sada Kosovo postavljati kao uslov integracija, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je rekao da su pritisci na zemlju da prizna nezavisnost Kosova stalni, kao i da izuzetno uticajne zemlje čine sve što je u njihovoj moći i pritiskaju druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova:

"To je nešto sa čime dnevno živimo, to je nešto sa čime se dnevno borimo. To je nešto čemo se odupiremo, do sada sa daleko većim uspehom nego što je bilo ko mogao da očekuje", naveo je Jeremić.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se od Srbije bude izričito bude tražilo da prizna Kosovo kako bi mogla da uđe u EU, Jeremić je rekao da je njegov stav poznat i da ga je izneo više puta.

XS
SM
MD
LG