Linkovi

Beograd očekuje status kandidata


Poslanici slušaju himnu Srbije pred početak prve sednice drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, 11. oktobra 2011.
Poslanici slušaju himnu Srbije pred početak prve sednice drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, 11. oktobra 2011.

Pred sutrašnje izricanje mišljenja Evropske komisije o statusu kandidata Srbije, kako se ocenjuje u Beogradu sve su opcije još otvorene - od toga da će Srbija dobiti status, ali bez datuma početka pregovora, do mišljenja da će čak i status kandidata biti sporan zbog problema na Kosovu i Metohiji.

Dan pre konačne odluke Evropske komisije o zahtevu Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i eventualnog datuma početka pregovora – u Beogradu je jedna od glavnih tema pitanje hoće li i do koje mere bi Kosovo moglo da bude nova prepreka na putu Srbije ka Uniji.

Kako očekuju predstavnici vladajuće koalicije, a pre svih srpski premijer Mirko Cvetković, izveštaj Evropske komisije će biti pozitivan. Ipak, predsednik Vlade ostavlja mogućnost da po pitanju datuma početka pregovora Evropa stavi i neku naznaku:

"Očekujem da izveštaj bude pozitivan, da nam bude preporučen status kandidata i naravno da se predloži nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu. I isto tako očekujem neku naznaku vezano za otpočinjanje pregovora, a kakva će biti ne znam", kaže premijer Mirko Cvetković.

"Ono što je sigurno je da smo ispunii sve uslove koji su bili u našem akcionom planu dogovoreni sa EU. Skupština je izglasala sve neophodne evropske zakone, takođe evropska agenda je ispunjena i u tom smislu bi trebalo da dobijemo pozitivnu ocenu Evropske komisije", navodi Mladjan Dinkić, predsednik URS.

Sa druge strane, kako smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović sposobnost Srbije da redefiniše svoj odnos i svoju politiku prema Kosovu presudno utiče u ovom trenutku i na evropsku orijentaciju zemlje:

"Kosovo nije prepreka evropskoj budućnosti Srbije. Kosovo je proizvod duboko dezorijentisane, pogrešno organizovane i nesposobne Srbije. Ako želimo da imamo red u zemlji onda moramo krenuti drugim putem. Na tom putu se sada kao najveća prepreka nalazi nesposobnost vladajuće koalicije da vodi jasnu politiku", smatra Jovanović.

Ostatak parlamentarne opozicije smatra da bi sutra Srbije mogla da dobije status kandidata, ali bez datuma početka pregovora. Po tom pitanju, kako smatra lider Nove Srbije Velimir Ilić, Srbiju očekuju novi, izuzetno teški uslovi:

"Predstavnici EU kada su razgovorali sa opozicijom izneli su da nisu zadovoljni reformom pravosuđa, da je to urađeno potpuno pogrešno, da nisu zadovoljni sa mnogim poslovima, da je veliko zaduživanje države, da su podignuti silni krediti, da se došlo do one crvene crte itd", kaže Ilić.

A po oceni domaćih analitičara problem Kosova bi mogao da dovede u pitanje čak i dobijanje statusa kandidata i u tom kontekstu se govori o dva moguća scenarija – u boljoj varijanti Srbija će uz status kandidata dobiti spisak uslova koje treba da ispuni za dobijanje datuma početka pregovora. Po lošijem scenariju, smatraju analitičari, u preporukama Evropske komisije neće se eksplicitno govoriti o statusu kandidata, već će on biti uslovljen ustupcima oko Kosova.

XS
SM
MD
LG