Linkovi

Dežer: Sve zavisi od Srbije


Premijer Srbije Mirko Cvetkovic i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer tokom sastanka u Vladi Srbije, gde je Dežer premijeru uručio i predstavio mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Vremenski uslov ne postoji i sve sada zavisi od Srbije - poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer predajući srpskom premijeru pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Početak pregovora zavisi od nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stav je Evrope, koji je pozdravila većina zvaničnika u Srbiji. Protiv priključenja Srbije EU ustali jedino DSS i radikali koji su zbog toga održali protest.

Evropska komisija dala je danas zeleno svetlo Srbiji da dobije status kandidata za članstvo u EU, dok je pitanje datuma početka pregovora vezano za napredak u rešavanju pitanja koja su već tema dijaloga Beograda i Prištine. Kako je danas objasnio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ne postoje novi uslovi za Srbiju jer se ono što se očekuje od Beograda i ranije bilo poznato.

Dežer, koji je srpskom premijeru danas zvanično uručio stav Evropske komisije o kandidaturi rekao je da će Komisija prilikom odluke o otpočinjanju pregovora sa Beogradom ocenjivati napredak u nekoliko pitanja koja su statusno neutralna – pre svih to je učešće Prištine u međunarodnim forumima, kao i postizanje dogovora u oblasti energetike i telekomunikacija i međusobnog priznavanja diploma. Evropa, rekao je Dežer, očekuje i ispunjavanje sporazuma koji su već postignuti u dijalogu oko slobode kretaja, matičnih knjiga i katastra, ali i intenziviranje saradnje Srbije i Euleksa.

"Uslovi su takodje dostižni. Obe strane će morati da se angažuju u tom procesu. Komisija će kao i gospodin Kuper biti aktivni na tom frontu. I u svim tim pitanjima status će biti neutralan ali ćemo sigurno veoma poboljšati životne uslove za sve gradjane kojih se to tiče", naveo je Dežer.

Komentarišući pozitivno mišljenje Evropske komisije, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je to upravo ono što je i Srbija želela - da se nastavi dijalog sa Prištinom i da se istovremeno reši problem koji je nastao poslednjih meseci, po Tadićevim rečima jednostranom akcijom kosovske jedinice Rosu:

"Ovo ne znači da smo rešili sve probleme. Čeka nas veliki posao i do decembra, i nakon decembra. Posao u sprovođenju reformi, jer dobijanje statsa kandidata otvara mnoge perspektive, otvara i prostup fondovima EU, koji znače ubrzanje procesa reformi u nekoliko oblasti posebno", istakao je predsednik Tadić.

"Ovo mišljenje zapravo pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i prepoznala rezultate koji su do sada učinjeni u reformama koje su preduzimali", kaže premijer Mirko Cvetković.

Davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU pozdravio je danas i italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini, koji je, govoreći o datumu početka pregovora o pristupu EU, rekao da želi da ohrabri sve političke snage u Srbiji da ne dozvole da moguća razmimoilaženja idu na štetu interesa i evropskih integracija Srbije:

"Savet Italije je da treba uvek biti otvoren za dijalog i Srbija jeste otvorena za dija-log, kako je i predsednik Srbije rekao. Pored toga, dijalogu treba pristupiti sa fleksibilnošću, ali i poznavanjem jasnih granica preko kojih Srbija ne može da pređe", rekao je Fratini.

U samoj Srbiji dobijanje statusa kandidata je podelilo zemlju na uobičajeni način – za predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović, direktorku Kancelarije za evropske integracije Milicu Delević ili lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka dobijanje statusa kandidata je dobra vest, koja će dobiti na stvarnoj težini ukoliko bude potvrđena u decembru, kada se donosi konačna odluka o statusu.

Sa druge strane deo opozicije, a pre svega DSS i SRS, ocenjuju da je preporuka Evropske komisije o kandidaturi Srbije još jednu u nizu ucena Evropske unije.

XS
SM
MD
LG