Linkovi

Beograd: U očekivanju kandidature


Poslanici u Skupštini Srbije (arhiv)
Poslanici u Skupštini Srbije (arhiv)

Ako je suditi po reakcijama u Beogradu - pitanje sticanja statusa kandidata za članstvo u EU je gotova stvar. I vlast i opozicija u Srbiji dele ovaj stav, jedino se razlikuju tumačenja posledica očekivane odluke Saveta ministara EU o dodeljivanju kandidature Srbiji.

Dan pre odluke Saveta ministara EU o kandidaturi Srbije, vladajuća većina u Skupštini Srbije procenjuje da je Srbija ispunila sve uslove i da je realno očekivati pozitivnu odluku iz Brisela. To je, ujedno i potvrda politike “i Kosovo i Evropa”, ocenjuju u Demokratskoj stranci, dok poslanik SPS-a Branko Ružić kaže da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da dobije kandidaturu i da pri tome nije priznala kosovsku državnost:

"Nadamo se da neće biti više bilo kakvih političkih preduslova politike “štapa i šargarepe”, koja je nažalost bila prisutna ranijih meseci. U tom pogledu smatramo da treba da budemo optimisti o odnosu na dobijanje statusa kandidata,"

"Za kandidaturu će ovo biti dovoljno. Za otvaranje pregovora, mislim da su pred nama nove teške, verovatno i nepopularne odluke," ističe Laslo Varga iz Saveza vojvodjanskih Madjara.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov očekuje da će građani vrlo osetiti dobre posledice napretka Srbije ka EU, a Suzana Grubješić iz Ujedinjenih regiona kaže da se posle dobijanja statusa kandidata treba posvetiti reformama u pravosuđu, ekonomiji i svim drugim oblastima:

"Ja mislim da je to početak saradnje sa EU, da je to taj neki prvi korak koji je napravljen u procesu evropskih integracija. Bilo ih je i ranije, naravno sve faze smo prošli, ali status kandidata znači da smo mi ozbiljno zašli na taj evropski put,"

Sa druge strane u DSS-u dogovor Beograda i Prištine o predstavljanju Kosova ocenjuju kao posledicu kapitulantske politike Vlade Srbije. Poslednji čin biti te kapitulacije biće neraspisivanje lokalnih izbora na Kosovu, a kako je danas rekao potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić to će biti ultimatum kojim će početi demontiranje institucija na Kosovu.

XS
SM
MD
LG