Linkovi

Srbija bliža kandidaturi


Šefovi srpske i nemačke diplomatije, Vuk Jeremić i Gvido Vestervele u Beogradu, 23. februar 2012.
Šefovi srpske i nemačke diplomatije, Vuk Jeremić i Gvido Vestervele u Beogradu, 23. februar 2012.

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele doputovao je posle podne u iznenadnu posetu Beogradu i razgovorao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o mogućem napretku Srbije na putu ka EU. Tadić je rekao da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa Prištinom i da je zaslužila status kandidata, a Vestervele je izjavio da bi Nemačka želela da Srbija dobije status kandidata u martu.

Uz priznanje na onome što je Srbija učinila u poslednjih nekoliko meseci, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poručio je večeras, tokom iznenadne posete Beogradu, da Nemačka želi da Srbija u martu dobije status kandidata za članstvo u EU. Posle susreta sa ministrom inostranih poslova Srbije Vestervele je izjavio da je evropska perspektiva za Srbiju dobra i za samu Srbiju i za Evropu, i važna za stabilnost celog regiona:

"Srbija je otišla daleko na putu za EU poslednjih godina. Pozdravljam ovaj značajan napredak načinjen od evropskog sastanka prošlog decembra. Naredni korak je pristupna kandidatura i Nemačka bi to na sledećem sastanku Saveta EU volela da vidi."

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je ocenio da, i pored svih proble-ma koji postoje i koje ne treba potcenjivati, Srbija može da očekuje pozitivan ishod iz Brisela u pogledu dodeljivanja statusa kandidata:

"Mislim da smo vrlo blizu ispunjenja svih onih uslova koji su u decembru bili precizno definisani. Srbija je učinila sve da te uslove ispuni. Ali, isto tako moram da kažem da je za Srbiju ovoga trenutka neprihvatljivo bilo kakvo definisanje novih uslova u odnosu na ono što je dogovoreno u decembru."

A izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne po-slove Miroslav Lajčak izrazio je nadu da neće biti unilateralne blokade odluke o dodeli statusa kandidata Srbiji. Na današnjem skupu o odnosima Srbije i EU, Lajčak je rekao da je važno da se pozitivan odgovor o kandidaturi dobije u martu, imajući u vidu da Srbiju ove godine čekaju dva izborna procesa:

"Takođe, za tu odluku je potreban konsenzus političkih snaga kao i snažna javna podrška tom cilju. Tu je i uslovljenost - kopenhagenski sporazum je jasan, zapisan je u kamenu i neće se menjati."

"U pogledu ostvarivanja uslova, mislim da ono što je najjasnije je da je od decembra u potpunosti zaokružen pravni okvir koji omogućuje primenu do sada postignutih dogovora u oblasti matičnih knjiga, katastra, slobode kretanja. I proteklo je već neko vreme u okviru koga se može proceniti kako se ti sporazumi primenjuju," uizjavila je na istom skupu šefica kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Milica Delević.

Tokom dana predsednik Srbije Boris Tadić je razgovorao telefonom sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton o mogućnostima da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. Tema razgovora bilo je i prevazilaženje problema u dijalo-gu koji u Briselu vode Beograd i Priština i kako je saopštila Pres služba predsednika, Tadić je tom prilikom istakao da je Rezolucija 1244 za Srbiju nezaobilazni faktor kada je reč o predstavljanju Kosova.

XS
SM
MD
LG