Linkovi

Ostavka Đelića, Tadić veruje u EU budućnost


Predsednik Srbije Boris Tadić obraća se javnosti povodom odluke EU da odloži odluku o kandidaturi do marta
Predsednik Srbije Boris Tadić obraća se javnosti povodom odluke EU da odloži odluku o kandidaturi do marta

Šefovi evropskih država pitanje evropske kandidature Srbije odložili su za mart iduće godine, a prva "žrtva" te odluke je potpredsednik srpske Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji je u skladu sa ranijim obećanjem - podneo ostavku na mesto u Vladi. A predsednik Srbije Boris Tadić poručuje da Srbija uprkos svemu ne sme da odustane od evropske budućnosti.

Bez obzira na današnju odluku šefova evropskih država u Briselu, Srbije ne može i ne sme da odustane od Evropske unije, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić nakon što je pitanje srpske kandidature za članstvo u EU odloženo do marta iduće godine. U obraćanju javnosti Tadić je rekao da lično nije razočaran odlukom Brisela, a predsednik Srbije smatra i da ovo nije poraz politike “i Kosovo i Evropa”, za koju će, kako je rekao nastaviti da se zalaže:

"Ukoliko danas nismo dobili status kandidata duboko sam uveren da ćemo dobiti neki drugi put. Da li će to biti u februaru ili martu sledeće godine videćemo. Ne treba širiti optimizam koji je neutemeljen, ali treba svakoga dana raditi da se to ostvari."

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo - ni implicitno ni eksplicitno i istakao da neće odustati od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao što su to od njega tražili stranci i svi koji su učestvovali u tehničkim pregovorima sa Prištinom. Neodustajanje od Rezolucije 1244 nije pitanje političkog inata, nego principa da se pronađe realno rešenje za Kosovo, rekao je Tadić:

"Ako je Rezolucija 1244 bila ona argumentacija koju je Kosovu upotrebilo pred Međunarodnim sudom pravde i ukoliko je Rezolucija 1244 bila temelj za odluku mnogih država koje su priznale nezavisnost Kosova, ne vidim ni jedan da se pred Srbiju postavlja zahtev da se povuče sa Rezolucije 1244 kada je u pitanju regionalno predstavljanje kosovskih institucija."

Zbog odluke Brisela Srbija nema razloga da se ljuti na Nemačku, izjavio je danas nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas. On je rekao da je situacija veoma jednostavna, da bi Srbija do marta trebalo da bude ozbiljna i da učini ono što može, a naročito ono što je obećala. Pred Srbiju su postavljeni uslovi koji nisu važili za druge zemlje zbog toga što je svaka zemlja različita, rekao je još Mas i dodao da Unija ne želi da ponovi grešku i primi u članstvo zemlje koje imaju nerešene teritorijalne sporove:

"Prilično sam siguran da ćemo videti rezultate na terenu u danima i nedeljama koje dolaze. Nije u pitanju ništa posebno, ništa ogromno što očekujemo – samo nam treba poverenje i pouzdan proces u ovoj stvari."

Na domaćoj sceni političke stranke su dočekale vesti iz Brisela u skladu sa dosadašnjim pozicijama: predsedniku SNS-a Tomislavu Nikoliću je žao što Srbija nije dobila kandidaturu, a vladu je, kao najodgovorniju za ovakav rasplet događaja pozvao da podnese ostavku.

Kako smatra lider SPO-a Srbije nije ispunila većinu onoga što se od nje tražilo u dodatnim uslovima saopštenim pre nekoliko meseci. Dogovor o integrisanom upravljanju carinskim prelazima sa Kosovom zatrpan je balvanima. Zbog lošeg vladanja i svojih i kosovskih 'crvenih linija' upućeni smo na popravni, naveo je Drašković.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović je poručio je da je nužno promeniti politiku koja je Srbiju dovela u slepu ulicu i da vlast treba da preuzme odgovornost za ovaj veliki neuspeh:

"Ovo što se desilo ne može biti iznenađenje. To je logična posledica sukoba dva politička koncepta – koncepta Evrope koji ide događajima u susret, koji ne beži od problema, koji problema rešava bez obzira na težinu cene koja se podrazumeva. I našeg koncepta – večitog bežanja od problema."

Radikali su u parku ispred Predsedništva održali protestno okupljanje sa koga su uputili zahtev da Srbija odmah prekine pregovore o kandidaturi za članstvo u EU, dok lider DSS-a Vojislav Koštunica smatra da Srbija ništa nije izgubila time što nije dobila kandidaturu za ulazak EU. Jedini gubitnik je vlast, jer se nedobijanjem kandidature okončava pogubna politika da EU nema alternativu, navodi Koštunica.

XS
SM
MD
LG