Linkovi

File uručio upitnik Cvetkoviću


File uručio upitnik Cvetkoviću

Evropski komesara za proširenje Štefan File uručio je danas u Beogradu premijeru Srbije upitnik Evropske komisije sa 2.483 pitanja. Tokom dvodnevnog boravka File se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministarkom pravde Snežanom Malović, kao i sa predsednicom parlamenta Slavicom Djukić Dejanović i šefovima poslaničkih grupa.

2.483 pitanja razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja, bezbroj stranica sa pitanjima, za sada samo na engleskom, to je ukratko upitnik Evropske komisije, koji je danas, uz veru da će Srbija sprovesti neophodne reforme, evropski komesar za proširenje Štefan File predao premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.

File uručio upitnik Cvetkoviću
File uručio upitnik Cvetkoviću

Uz podsećanje da prioritet ostaje puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, File je ocenio da je Srbija postigla napredak na polju regionalne saradnje kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali EU, po rečima Filea, želi da vidi napredak na svim poljima jer je to u interesu gradjana Srbije.

"Članice EU izrazile su veliko intersovanje za zahtev Srbije da udje u Uniju, a 11 članica je već ratifikovalo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Na osnovu današnjih razgovora sa vladom Srbije, duboko sam uveren da će Srbija prigrabiti šansu i intenzivirati reforme vezane za Evropsku uniju", istakao je File.

Na današnjem sastanku bilo je reči i o Kosovu i Metohiji, ali su i File i srpski premijer potvrdili da je u upitniku Kosovo tretirano na statusno neutralan način, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

A kako je najavio premijer Srbije Mirko Cvetković, vlada Srbije će za deset do petnaest dana usvojiti akcioni plan, odnosno strategiju odgovora na postavljena pitanja. "Rad na odgovorima počinjemo danas, na sastanku Saveta za evropske integracije kojem će prisustvovati i Štefan File", rekao je Cvetković.

"Naš plan jeste, i ja sam u tom kontekstu dao odredjene instrukcije, da se odgovori na upitnik pripreme do kraja januara 2011, iza toga išle bi konsultacije sa predstavnicima Evropske komisije, dodatna pitanja i odgovori, a sve sa ciljem da u drugoj polovini ili do kraja kalendarske 2011. dobijemo status kandidata", izjavio je Cvetković

Potpredsednik vlade Božidar Djelić je poručio da veruje da će, sa perspektivom da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, u javnosti i državnoj upravi postojati ista mobilizacija koja je postojala za dobijanje "belog Šengena."

XS
SM
MD
LG