Linkovi

Dežer predao izveštaj EK


Šef Delegacije EU u Srbiji uručuje premijeru Mirku Cvetkoviću izveštaj Evropske komisije

Vlada Srbije na prvoj narednoj sednici razmatraće godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije. Šef Delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer, uručio je premijeru Mirku Cvetković izveštaj uz poruku da vlasti u Srbiji, uprkos postignutom napretku, imaju još puno izazova pred sobom

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija konstatuje veliki napredak u odnosima Srbije i EU, ali i postavlja pred srpsku vladu, parlament i administraciju niz izazova na kojima treba dodatno raditi, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji. Uručujući premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću godišnji izveštaj Evropske komisije, Dežer je rekao da se na primeru Crne Gore i Albanije može videti koliko je to težak proces u kome treba ispuniti mnogo stvari:

"Za ove dve zemlje završetak ovog procesa je planiran za jesen 2011-te godine, što predstavlja izuzetnu mogućnost i za Srbiju. Da, pre svega, dosta toga nauči iz iskustava Crne Gore i Albanije, ali i da se sama na najbolji način pripremi."

Ocenjujući da izveštaj Evropske komisije uočava i značajan napredak Srbije u mnogim oblastima, premijer Mirko Cvetković je najavio da će Vlada sačiniti akcioni plan koji će omogućiti da Srbija postigne napredak i u oblastima na koje Evropska komisija iznosi primedbe:

"Taj izveštaj, budući da je pozitivan, nama daje impuls da sve ono što je evidentirano kao loše, odnosno kao nešto gde treba da se dobatno radi, da ćemo na tome raditi."

Konačni plan je dobijanje statusa kandidata do kraja 2011. godine, istakao je premijer i dodao da se izveštaj Evropske komisije, uručenje upitnika i rad na njemu, uklapaju u taj, kako je rekao, ambiciozan, ali ostvariv plan. A kako smatra potpredsednik Vlade Božidar Đelić Akcioni plan predstavlja reformski program za sledeću godinu, pre svega za prvu polovinu 2011. godine:

"Uspeh nije zagarantovan jer vidimo da one zemlje koje su počele proces malo ranije poput Albanije i Crne Gore, nisu došle do nivoa pregovora sa EU. Albanije nije dobila status kandidata, a Crna Gora kojoj ovde čestitamo za dobijanje statusa kandidata, ima još puno posla pred sobom da počne da pregovara."

Kako je objasnio Božidar Đelić, najveći deo posla iz Akcionog plana treba ispuniti do juna iduće godine, jer to je vreme kada Evropska komisija počinje da sastavlja godišnji izveštaj o napretku.

XS
SM
MD
LG