Linkovi

Upitnik EK krajem novembra


Sednica Odbora za evropske integracije

Srbija je spremna da u što kraćem roku popuni Upitnik Evropske komisije koji će 24. novembra doneti komesar sa proširenje Štefan Fule, najavio je danas potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule doneće u Beograd 24. novembra upitnik Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata sa četiri do pet hiljada pitanja i zvanično ga predati Vladi. Kako je danas na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije istakao potpredsednik Vlade Božidar Đelić, Srbija se od decembra prošle do maja ove godine pripremala tako što je analizirala upitnike susednih zemalja koje su taj korak već prošle:

"Očekujemo da ćemo biti u stanju već u prvom kvartalu sledeće godine da vratimo kvalitetno ispunjeni upitnik Evropskoj komisiji. Treba onda očekivati u drugom kvartalu sledeće godine da ona ima dodatna pitanja, da pošalje tehničke misije i kao što nam je rečeno možemo očekivati na jesen sledeće godine i zvanično mišljenje Evropske komisije povodom kandidature Srbije."

Za Srbiju je bitno da dobije datum i otpočne pregovore za ulazak u EU, rekao je Đelić i podsetio da saradnja sa Haškim tribunalom, kao uslov evropskih integracija neće nestati sve dok se ne zaokruži i okonča. Na to pitanje treba gledati kao na jedan od mnogih koraka ka pomirenju u regionu, dodao je Đelić. Potpredsednik vlade je istakao i da je u procesu pridruživanja EU jedan od deset ključnih tačaka reforma pravosuđa u Srbiji:

"Uz Beli šengen i dobijanje statusa kandidata očekujem da će uspešna pravosudna reforma obeležiti na pozitivan način rad ove Vlade."

Do kraja godine moraju biti uspostavljeni Stalni savet Visokog saveta sudstva i ustanovljena procedura u kojoj će, bez političkih pritisaka biti ispitano da li je prilikom izbora sudija i tužilaca bilo propusta, rekao je Đelić i dodao uspešna reforma pravosuđa nije samo uslov za dobijanje statusa kandidata, već i uslov da se u Srbiji bolje živi.

XS
SM
MD
LG