Linkovi

Kandidatura moguća bez Mladića


Šefovi diplomatija Srbije i Luksemburga, Vuk Jeremić i Žan Aselborn, tokom susreta u Beogradu
Šefovi diplomatija Srbije i Luksemburga, Vuk Jeremić i Žan Aselborn, tokom susreta u Beogradu

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn posetio je danas Beograd i nakon razgovora za najvišim zvaničnicima Srbije ocenio da hapšenje Mladića i Hadžića nije uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Podsećajući da je Hrvatska 2005-te dobila status kandidata za članstvo u EU iako tada nije bio uhapšen haški begunac general Ante Gotovina, luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn je ocenio da bi i Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine bez hapšenja Mladića. Kako je rekao prilikom današnje posete Beogradu, neophodno je da Srbija pokaže jasnu političku volja za hapšenjem preostalih haških begunaca.

"Nije uslov za kandidaturu da Mladić i Hadžić budu uhapšeni i prebačeni u Hag. To je politička volja i spremnost vaše Vlade da sarađuje sa sudom u Hagu. Kako je ocenio i glavni tužilac Serž Bramerc, političku odluku doneće Savet ministara."

Posle susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, Aselborn je pozdravio razgovore Beograda i Prištine u Briselu, ocenivši da je dobro što se oni vode bez posrednika. Kako je još rekao, Luksemburg ima dosta problema zbog velikog broja lažnih azilanata iz Srbije, ali će nastaviti sa podržava viznu liberalizaciju, jer smatra da je to važan korak Srbije ka EU:

"Srpska Vlada je preduzela niz važnih mera poslednjih nedelja kako bi se smanjio broj ilegalnih imigranata u zemlje EU i opstao bezvizni režim. Čestitam Vladi na merama koje su već dale rezultate."

Aselborn je rekao da, iako imaju dodirnih tačaka, pitanja evropskih integracija Srbije i Kosova nisu povezana, a govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je objasnio da Borko Stefanović ne vodi razgovore kao deo Ministarstva spoljnih poslova Srbije, jer ministarstvo ima bilateralne kontakte samo sa nezavisnim državama:

"Pregovarački tim je mandat za pregovore dobio direktno od Vlade Srbije. A Ministarstvo spoljnih poslova, kao i sve druge institucije ove države pruža svu tehničku i drugu podršku Pregovaračkom timu."

Govoreći o ideji da bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte predvodi istragu o trgovini organima na Kosovu, Jeremić je rekao da je važno da istragu vodi kredibilna i osoba sa autoritetom, kao i da pitanje istrage stoji na mrtvoj tački, i da će tako i ostati sve dok se ne dobije jasan mandat Saveta bezbednosti za pokretanje istrage.

XS
SM
MD
LG