Linkovi

File: Vreme je za ozbiljne reforme


Susret evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića u Beogradu
Susret evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića u Beogradu

U danu u kome je Vladina kancelarija za evropske integragije saopštila da je iz Evropske komisije stiglo 629 dodatnih pitanja, evropski komesar za proširenje Štefan File posetio je Beograd i poručio da je EU realan cilj koji iziskuje ozbiljne reforme, ali i završetak saradnje sa Hagom.

Samo od Srbije zavisi kojom će brzinom nastaviti evropske integracije, poručio je tokom današnjeg boravka u Beogradu evropski komesar za proširenje i najavio da će članice Unije tražiti konkretne rezultate saradnje sa Haškim tribunalom. Posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, Štefan File je rekao da bi optuženi za ratne zločine trebalo što pre da budu privedeni pravdi:

"To je u rukama zemalja članica EU i kao što sam danas rekao te obaveze su nešto što mora da bude praćeno konkretnim rezultatima i to nešto što se očekuje od Srbije."

Po rečima Filea sada nije vreme za špekulacije o tome da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU – već je vreme da se ozbiljno pristupi reformama.
File je istakao da je sa domaćinima u Beogradu razgovarao i o reformi pravosuđa, izbornom zakonu i zakonu o finansiranju političkih partija. Sagovornike je upozorio i da Brisel dosta očekuje u oblasti regionalne saradnje, kao i od započetog dijaloga Beograda i Prištine:

Evropski komesar obraća se poslanicima u Skupštini Srbije
Evropski komesar obraća se poslanicima u Skupštini Srbije

"Ovi razgovori se odvijaju u pragmatičnoj i konstruktivnoj atmosferi. Ono što je važno je da oni donesu konretna rešenja i konketne koristi ljudima koji tamo žive."

Uz ocenu da je ova godina ključna za Srbiju u procesu evrointegracija, potpredsednik Vlade Božidar Đelić je istakao da će Srbija ispuniti sve sto je predviđeno Akcionim planom i da je u narednim nedeljama i mesecima očekuje vema snažan reformski zamajac:

"Na tom putu ne očekujemo nikakve privilegije. Takav status iziskuje duboke, brze i korenite reforme. Preneo sam Fileu da će Srbija, kao što je bio slučaj sa viznom liberalizacijom, ovaj ambiciozan Akcioni plan ispuniti. Pred nama je nekoliko kompleksnih zakona - o restituciji, svojini i finansiranju političkih partija."

File je danas posetio i parlament Srbije, gde je razgovarao sa predsednicom Skupštine i šefovima poslaničkih klubova, a u direktnom obraćanju poslanicima evropski komesar je rekao da je Evropska unija realan cilj i na dohvat ruke Srbije, kao i da će Brisel nesebično pomagati Beogradu. File je pozvao državne institucije Srbije da sa povećanom agilnošću sprovedu reformske procese.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je zbog visoke tempereture danas ostao na kućnom lečenju i nije se sastao sa evropskim zvaničnikom, a tokom prepodneva Štefan File je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem otvorio konferenciju o međunarodnoj saradnji u visokom obrazovanju povodom 20 godina Tempus programa Evropske unije.

XS
SM
MD
LG