Linkovi

Srbija kandidat za EU


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj potvrdio je u četvrtak uveče da je Srbija postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Večeras smo se složili da Srbiji damo status kandidatske zemlje. Ovo je izuzetno dostignuće , koje je rezultat napora uloženih u dijalog Beograda i Prištine. Nadam se da će ovo ohrabriti Srbiju da uloži nove napore kako bi dostigla političke i ekonomske kriterije za evropsko članstvo. Moja je nada da će Beograd nastaviti da podržava saradnju i dobrosusjedske odnose na Zpadnom Balkanu", rekao je predsjednik Evropskog savjeta prije ponoći sumirajući prvi dio proljetnog samita EU.

Za zvanični Brisel je kandidatski status za Srbiju jasan znak ozbiljnosti opredjeljenosti Unije da nastavi sa proširenjem, pridruživanjem evropskih država tom jedinstvenom projektu, kako je rekao predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, pozdravljajući odluku evropskih lidera da daju status kandidata Srbiji.

Šta čeka sada Srbiju, kada se može nadati ocetku zavrsnih pregovora? Možda do kraja ove godine?

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, kaže: "To je pitanje koje treba postaviti Beogradu - mislim da je veoma realno da čim Evropska komisija bude imala sve informacije o ključnim preporukama da će odmah saciniti preporuku da se otvore pregovori. Znam da dolaze izbori ali se nadam da, uprkos tome, vrijeme neće biti izgubljeno a Evropska komisija je spremna da iskoristi taj trenutak."

File je istakao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "veliki dan za Srbiju" i naglasio da je to priznanje Srbiji za ispunjavanje EU "merila iz Kopenhagena" o političkoj demokratiji i tržišnoj privredi, kao i za rezultate u dijalogu s Prištinom.

On je predočio da se mora održati zamah stvoren dodelom kandidature i dodao da se nada da neće biti izgubljeno vreme zbog priprema za parlamentarne izbore i razgovora o datumu predsedničkih izbora u Srbiji.

File je rekao da priznavanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU, naglasivši da "niko ne planira da to uradi", da postavi taj uslov.

Na pitanje da li očekuje "uklanjanje srpskih institucija s Kosova", evropski komesar je uzvratio da "ono što tačno očekuje od Srbije jeste da se pozabavi ključnim prioritetom i uslovima koje su zemlje članice utvrdile za pokretanje pregovora o članstvu. Ti uslovi se tiču sporazuma o energetici, telekomunikacijama, tako da se te stvari razjasne, poruke Evropskog saveta iz decembra su jasne i naši prijatelji u Srbiji treba da imaju poverenja da su to uslovi na koje mi mislimo i da nema drugih uslova", podvukao je on.

XS
SM
MD
LG