Linkovi

EU najveći trgovinski partner Srbije


Javno slušanje "Narodna skupština na putu evropskih integracija"

Najveći trgovinski partner Srbije je EU, a prema podacima koje je danas iznela direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, izvoz - pojedinično u Italiju ili Nemačku u 2010-toj godini bio je veći nego izvoz u Kinu, Rusiju, SAD i Tursku zajedno.

Uz ocenu da javnost, kako i neki koji donose odluke nisu svesni obima pomoći koju EU pruža Srbiji, ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas da od Srbije zavisi da li želi da prihvati jasnu i definisanu ponudu koju joj je za članstvo dala Evropska unija i da li će uopšte da ide ka tom cilju. Na konferenciji za novinare povodom početka četvrte faze programa obnove daljinskog grejanja u Srbiji Mas je reagovao na nedavnu izjavu ministra za infrastrukturu u Vladi Srbije Milutina Mrkonjića da nije zadovoljan načinom na koji se EU odnosi prema Srbiji:

"Zaključci Saveta EU od 9. decembra kažu da je Srbija skoro tamo, samo malo vam fali. Kao graditelj autoputeva vi nećete stati dok ne završite i poslednje parče između Beograda i Subotice. Šta, dakle, spečava i Srbiju da učini poslednji korak i postane kandidat za EU?"

Mrkonjić je, grleći Masa, uputio izvinjenje i objasnio da je izneo lično mišljenje i izrazio svoja osećanja na saznanje da Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo u EU. On je naglasio i da je kao ministar infrastrukture veoma zahvalan EU što je u rekordnom roku od samo šest meseci odobrila Srbiji 1,5 milijardu evra za "Koridor 10".

A na današnjem javnom slušanju u skupštini Srbije o evropskim integracijama, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je podsetila da je veliki broj akata koji je usvojen bio sa takozvane evropske agende, a od avgusta 2010. godine svaki predlog zakona sadrži potvrdu usaglašenosti sa evropskim pravom, kaže Dejanović:

"Većina aktivnosti Narodne skupštine poslednjih godina imala je za svoju svrhu težnju da zakonodavno-pravni sistem Srbije prilagodimo pravnom sistemu zajednice koju vidimo kao našu porodicu i da, posledično, našim građanima omogućimo život koji se u toj porodici podrazumeva."

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je poručio da su uslovi koje Srbija treba da ispuni da bi dobila status kandidata za članstvo u EU jasni i ostvarivi, a kako je dodala direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević važno je da se na neke od njih ne gleda samo u kontekstu sticanja statusa kandidata.

XS
SM
MD
LG