Linkovi

Podrška integracijama iznad 50 odsto


Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević govori o istraživanju javnog mnjenja o stavovima gradjana o Evropskoj uniji
Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević govori o istraživanju javnog mnjenja o stavovima gradjana o Evropskoj uniji

Posle emotivne rekacije nakon odluke Brisela da Srbiji ne odobri status kandidata, građani ponovo racionalno sagledavaju interese i to je jedan od razloga za ponovno vraćanje podrške građana Srbije evropskim integracijama na više od 50 odsto. O ovom i drugim rezultatima istraživanja stavova građana o EU danas je govorila direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji - 51 odsto građana glasalo bi za učlanjenje, 28 odsto bi glasalo protiv, dok 18 odsto ne bi glasalo. Predstavljajući danas rezultate redovnog istraživanja javnog mnenja o stavovima građana Srbije prema EU, direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je rekla da je anketa sprovedena krajem decembra, odnosno posle odluke Saveta EU od 9. decembra da Srbiji ne odobri status kandidata:

"Dosta se govorilo o tome da se nivo podrške u prethodnih šest meseci menjao i mi smo pripremili prikaz trendova za i protiv. I mi zaista vidimo da je u jednom trenutku taj nivo podrške članstvu opao na 46 odsto, mešutim, on se ponovo vratio na nešto preko polovine."

Posle negativnog odgovora Brisela i prvobitne emotivne reakcije, građani ponovo racionalno procenjuju interes i zato se podrška evrointegracijama se vratila iznad 50 odsto, ukazala je Delević. Zanimljivo je da čak 53 odsto ispitanika misli da su političari iz Srbije odgovorni za to što Srbija nije dobila kandidaturu, a 32 odsto za to krivi EU. A najveći procenat dobijen u istraživanju vezan je za procese reformi u zemlji:

"85 odsto građana kaže – trebalo bi ih sprovoditi i zbog nas samih. I ovo je najviši odgovor koji smo dobili do sada. Da reforme ne treba sprovoditi misli samo tri odsto, a da ih treba sprovoditi zbog EU misli 10 odsto građana."

Velika većina – čak 70 odsto građana ocenjuje da se Kosovo postavlja kao uslov Srbiji za dobijanje statusa kandidata, a skoro petina ispitanika smatra da sa Prištinom ne treba razgovarati ni o čemu drugom osim o statusu Kosova. Kako je objasnila Milica Delević vrlo je jasno šta Srbija treba da učini da bi u martu dobila kandidaturu – od Beograda se očekuje da sprovodi postignute sporazume, postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, poboljša saradnju sa Euleksom i Kforom i nastavi reforme.

XS
SM
MD
LG