Linkovi

Merkel: Srbija ne ispunjava uslove


Nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu
Nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu

Posle višenedeljnog nagađanja, konzervativna šefica nemačke vlade Angela Merkel je danas jasno stavila do znanja da će nemački stav na samitu EU 8. i 9. decembra, kada se bude raspravljalo o daljoj evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, kada je o Srbiji reč, biti negativan.

Uz poziv srpskoj Vladi na promenu kursa, nemačka kancelarka Angela Merkel je danas pred Bundestagom ocenila da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava zahteve koji su pred nju postavljeni u procesu pristupanja EU. Po njenim rečima Srbiji se može prebaciti i da je proteklih dana doprinela stvaranju atmosfere u kojoj su nemaški vojnici KFOR-a na severu Kosova vatrenim oružjem napadnuti i povređeni, što je, kako je rekla Merkelova, neprihvatljivo:

"Za sada nisu obezbedjene pretpostavke za dodelu statusa kandidata Srbiji. Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su, prema kriterijumima iz Kopenhagena, deo politike proširenja Evropske unije. Dugoročno gledano, mi ne želimo samo Srbiju, već i Kosovo da privedemo Evropskoj uniji i da održimo sposobnost funkcionisanja Evropske unije. Stoga put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom."

A u Nemačkoj danas boravi i potpredsednik srpske Vlade Ivica Dačić, koji se u Berlinu sastao sa državnim sekretarom nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova Oleom Šrederom i tom prilikom sagovornici su se saglasili da treba izbegavati sukobe i tražiti političko rešenje:

"Međunarodne smage na Kosovu treba da osiguraju mir, a to znači da treba učiniti sve da se vrati poverenje koje treba da postoji između međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva na Kosovu, naročito na srpskoj strani."

Poruku nemačke kancelarke komentarisao je i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin koji je izrazio nadu da će nemačka kancelarka Angela Merkel promeniti stav o Srbiji. Da bi se to dogodilo, kako je rekao Kacin, potrebno je da dođe do proboja i pravih vesti koje dolaze u poslednjem trenutku.

A u Srbiji stavove nemačke kancelarke danas su komentarisali samo analitičari – za bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj Ognjena Pribićevića poruka Angele Merkel je očekivana i ukoliko se ostane na onome kako je danas, on smatra da će doći do odlaganja odgovora o kandidaturi Srbije. Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku stav Merkelove tumači kao dodatni pritisak na Srbiju pred odluku Evropskog saveta 9-tog decembra, dok analitičar Dušan Janjić smatra da će Savet EU doneti odluku o davanju statusa kandidata Srbiji sa nekom vrstom odložene primene.

XS
SM
MD
LG