Linkovi

"Veliko spremanje Srbije"


Gradonacelnik i predsednik Skupstine Beograda Dragan Djilas i Aleksandar Antić sa dobrovoljcima čiste divlju deponiju u blizini novobeogradskog naselja Belvil.
Gradonacelnik i predsednik Skupstine Beograda Dragan Djilas i Aleksandar Antić sa dobrovoljcima čiste divlju deponiju u blizini novobeogradskog naselja Belvil.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je širom Srbije akcijom velikog spremanja.

Oko 290 hiljada volontera, mnogobrojna javna i privatna preduzeća, organizacije civilnog sektora, škole mediji, javne ličnosti učestvovalo je danas u akciji Velikog spremanja Srbije, tokom koje je na teritoriji 169 opština prikupljan otpad. Kao i do sada, i u ovoj, trećoj po redu volonterskoj akciji, održanoj u okviru Svetskog dana životne sredine – najbrojniji su bili oni najmlađi:

“Došli smo da bi očistili Beograd da bi bio lepši, da ne bio prljav”, ispričala nam je jedna devojčica.

Došao sam da bih pomogao da Srbija bude čista, da bi očistili Dunav gde se igraju deca. Mora poruka je da trebamo da pazimo na prirodu”, kaže jedan dečak.

Niko ne vodi računa o svojoj okolini i mislim da je ovo super prilika da im pokažemo da nešto treba da se preduzme”, primetila je jedna Beogradjanka.

Mislim da je Srbija prelepa zemlja i da svako od nas jednim malim doprinosom može pomoći da Srbija izgleda prelepo", ističe košarkaš Miloš Teodosić.

Ministar ekologije Oliver Dulić, koji je zajedno za ministrom prosvete Žarkom Obradovićem učestvovao u čišćenju škole u beogradskom naselju Kaludjerica je izjavio da je važno je da u ovim akcijama učestvuje što više dece jer su oni budućnost ekološkog pokreta:

“Kada učestvuju i fizički u akciji čišćenja sigurni smo da postaju mali komunalni policajci ili inspektori da njihovi roditelji ne prljaju. I to je najvažniji zadatak svih nas koji se generalno bavimo obrazovanjem, edukacijom o životnoj sredini.”

Gradonačelnik i predsednik Skupštine Beograda Dragan Đilas i Aleksandar Antić učestvovali su danas u čišćenju divlje deponije u blizini novobeogradskog naselja Belvil i poručili da će se predstavnici grada oštro suprotstaviti svima koji zagađuju grad:

Grad se ne prlja sam. Grad neko zaprlja, a onda neko drugi mora da ga čisti. I to je stalno jedna velika borba, jer treba da bude deset puta više onih koji paze od onih koji prljaju da bismo imali zaista čist grad. I kad prođemo ulicom i vidimo neko smeće i kažemo – ko će ovo da očisti. Prvo treba da se zapitamo ko je to zaprljao”, ističe Đilas.

U Srbiji se, inače, smeće organizovano odnosi sa više od 80 odsto teritorije, a broj divljih deponija je sa 4.600 u 2009. godini smanjen na 1.600. Manji broj divljih deponija je rezultat organizovanog odnošenja smeća, a ove godine je, po rečima ministra Olivera Dulića bio problem pronaći adekvatnu lokaciju za čišćenje u akciji "Velikog spremanja Srbije", jer su divlje deponije sada pod upravom komunalnih preduzeća.
XS
SM
MD
LG