Linkovi

Dominantna pozicija SNS-a


Lider SNS-a Aleksandar Vučić
Lider SNS-a Aleksandar Vučić

Sa podrškom polovine biračkog tela, SNS-u će u parlamentu nedostajati desetak mandata za dvotrećinsku kontrolu najvišeg zakonodavnog tela.

Ubedljiva pobeda SNS-a na izborima i apsolutna većina koju će imati u parlamentu otvorilo je još sinoć neka nova pitanja - od toga kako će ubuduće izgledati i donositi odluke Skupština Srbija, do pitanja hoće li naprednjaci podeliti vlast sa još nekom strankom.

Naprednjaci su imali sve razloge da sinoć do duboko u noć slave istorijsku pobedu na izborima – sa podrškom polovine biračkog tela, SNS-u će u parlamentu nedostajati desetak mandata za dvotrećinsku kontrolu najvišeg zakonodavnog tela. A ako su u prošlom sazivu u skuštini sedeli predstavnici 45 različitih stranaka, budući sastav parlamenta biće prilično drugačiji, sa ne više od 15 stranaka:

"Videćemo da li će sada parlament biti elastičniji, fleksibilniji, efikasniji i moći da radi brže. Jako je važna funkcija parlamenta u vremenu koje predstoji. Zakonodavna aktivnost mora da se intenzivira i sada postoje uslovi da se to dogodi. Zakonodavna aktivnost je preduslov reformi o kojima je bilo govora u periodu koji je prethodio izborima."

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da nije iznenađen rezultatima izbora i podrškom koju su dobili Aleksandar Vučić i SNS. Izbori su bili završeni istoga časa kada su raspisani, a odluka Aleksandra Vučića da se ide na izbore je doneta na osnovu procene da niko i ništa ne može da ugrozi dominantnu poziciju SNS-a, ističe Vukadinović.

Politički zemljotres koji se dogodio 16-tog marta iznad svih očekivanja je oslabio je i staru i novu demokratsku stranku, a ispod cenzusa ostavio DSS, LDP i URS, što po oceni Vukadinovića daje naprednjacima dodatnu moć, ali i otvara moguću opasnost:

"U situaciji ako izostanu rezutati i ta obećanja budu neispunjena, kao što se plašim da hoće, da će onda prirodan korak biti to traženje krivaca, lov na veštice. A uz ove ignerencije, i još uz ovu legitimaciju koja je dobijena na izborima, to onda zaista može kliznuti u neku, da li diktaturu ili neku autoritarnost, odnosno već postojeće autoritarne tendencije u društvu, u vladajućoj stranci, i kod vladajućeg lidera da budu još pojačane."

Na kraju, Đorđe Vukadinović kaže da su sa skoro 15 odsto podrške birača socijalisti drugi dobitnici izbora. Ipak, njihova pozicija je zanimljiva, smatra Vukadinović – naprednjaci imaju dovoljno da vladaju sami i otvoreno je pitanje hoće li pozivati socijaliste u vlast. U stvari to je deo opštijeg pitanja koje se sinoć nametnulo – da li će SNS u ovakvoj konstelaciji hteti sa nekim da deli vlast i hoće li uopšte ti drugi hteti da igraju u kolu sa naprednjacima.
XS
SM
MD
LG