Linkovi

Zapadni mediji o izborima u Srbiji


Žena glasa na biračko mestu u Beogradu
Žena glasa na biračko mestu u Beogradu

Svetski mediji javljaju o ubedljivoj pobedi stranke premijera Vučića na prevremenim izborima u Srbiji, ali i ukazuju na novo jačanje ultradesnice.

Prozapadni premijer Srbije Aleksandar Vučić dobio je ubedljivu podršku svojoj politici usmerenoj ka članstvu u EU, čime je obezbedio još četiri godine na vlasti sa parlamentarnom većinom. Međutim, moraće da se suoči sa obnovljenom opozicijom ultranacionalista koji odbacuju integraciju sa EU i traže bliže veze sa Rusijom, prenosi agencija Rojters.

Vučić će morati da odluči da li će vladati sam, ili proširiti podršku tako što će nastaviti da vlada u koaliciji sa socijalistima, koji su osvojili oko 11,6 odsto glasova, ili nekom drugom strankom.

Izbore je obeležilo i novo jačanje Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koga je prošlog meseca Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, javlja Rojters.

Asošijeted Pres ukazuje da očigledan trijumf SNS znači da će Srbija nastaviti svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uprkos protivljenju desničarskih stranaka koje se zalažu za bliske veze sa Rusijom. AP takođe konstatuje da su naprednjaci ostavili proruske nacionaliste daleko iza sebe.

Izbori su, ocenjuje agencija, predstavljali test proklamovanog obećanja premijera Aleksandra Vučića da vodi zemlju ka EU. Vučić je, podseća AP, rekao da je vanredne parlamentarne izbore sazvao, jer mu je potreban novi mandat kako bi nastavio sa teškim reformama, koje EU traži, ali ga njegovi protivnici optužuju da zapravo želi da ojača "autokratsku vladavinu" i osvoji još jedan četvorogodišnji mandat dok je još popularan.

Liberalne prozapadne opozicione stranke, među kojima je i stranka bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića, podeljene su i skrajnute, i bore se da pređu cenzus, a oživela je podrška desničarskim partijama, među kojima je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Dok su proruska osećanja u Srbiji tradicionalno snažna zbog bliskih istorijskih i kulturnih veza, mnogi Srbi bi, takođe, voleli da njihova zemlja dosegne ekonomske i demokratske standarde bogatih evropskih zemalja, navodi američka agencija.

Proevropska stranka koja je vodila Srbiju od 2012. po svemu sudeći je ostvarila veliku pobedu na nedeljnim izborima, iako su nacionalisti desničari osvojili više glasova nego na prethodnim izborima, piše Njujork Tajms. Proruska stranka koju predvodi Vojislav Šešelj, kojeg je prošlog meseca Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, osvojila je 8 odsto glasova – dovoljno da bude zastupljena u parlamentu. Odziv birača je bio oko 55 odsto, ali se neki predstavnici opozicije žale na izborne neregularnosti, piše Tajms.

Njujorški dnevnik ističe da je predsednik Nikolić raspisao prevremene izbore nakon što je premijer Vučić zatražio novi mandat za realizaciju ekonomskih ciljeva koji bi Srbiju doveli do članstva u EU. S druge strane, Šešelj se zalaže za “integraciju sa Rusijom i ističe da su “svi tradicionalni neprijatelji Srbije u EU". Mnogi Srbi smatraju Rusiju, kao pravoslavnu slovensku zemlju, za najpouzdanijeg saveznika Srbije, piše Tajms.

“Kao mladić, i sam Vučić bio je strastveni nacionalista i minister u vladi Slobodana Miloševića. Kasnije je Vučić preuzeo ulogu proevropskog reformatora. Njegov uspeh je znak da su Srbi rešeni da nastave put ka EU uprkos ekonomskim žrtvama i ustupcima u regionalnoj politici".

Dnevnik podseća da je proteklih godina Srbija načinila napredak u pregovorima sa Kosovom, što je preduslov za njeno članstvo u EU.

“Međutim, protivnici optužuju Vučića da koristi svoje ambicije prema EU da bi zamaskirao pojave koje pripadaju Miloševićevoj eri – centralizaciju moći i bogaćenjeg njegovog užeg kruga. EU je posebno kritikovala ograničenja medijskih sloboda”, piše Tajms. Međutim, liberalna opozicija Vučiću je rascepkana i razjedinjena na osnovu ličnih, pre nego političkih razloga, što su rezultati i pokazali.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojiće mesta u parlamentu, ali bi jačanje ultranacionalista moglo da Srbiju nagne ka desnici, piše britanski Gardijan. Prozapadni premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dobio je nedvosmislenu podršku gradjana na opštim izborima, ali će morati da se nosi sa ultranacionalistima koji se opiru integraciji u EU.

EU komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru je izrazio uverenje da će Vučić iskoristiti “snažnu podršku građana” na odgovoran način i da će izbori ojačati evropsku perspektivu Srbije, prenosi Gardijan.

XS
SM
MD
LG