Linkovi

Šutanovac: Manja vlada, predvođena DS-om


Potpredsednik DS na izborima očekuje pobedu predsednika Borisa Tadića.

U intervjuu za Glas Amerike ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac govori o predstojećim izborima, o rezultatima dosadašnje vlasti i o tome zbog čega misli da će Demokratska stranka još jednom dobiti poverenje građana.

Glas Amerike: Gospodine Šutanovac, sa čime Demokratska stranka izlazi pred birače na ove izbore? Da li ste zadovoljni onim što ste uradili u poslednje četiri godine i kako biste ocenili rad Vlade?

Šutanovac: Mislim da će ocenu na izborima dati građani Srbije u onom delu poslova koje je radila Demokratska stranka mislim da je to, hajde da kažemo, vrlo dobro. Postoje opterećenja koja su pre svega bila u ekonomskom sektoru vlade, ali se DS tim poslom nije bavila. A naša obećanja koja su se ticala pre svega evropske perspektive Srbije mi smo, statusom kandidata konačno obezbedili i overili. Danas tražimo podršku gradjana za investicije, posao i sigurnost.

Glas Amerike: Da li skraćenje mandata predsednika Demokratske stranke, u tom trenutku predsednika Srbije, pomaže Demokratskoj stranci na izborima?

Šutanovac: Mislim da je predsednik Tadić kroz ozbiljnu analizu i razgovor sa intelektualcima, Savetom za nacionalnu bezbednost, vojnim vrhom i komandantima, generalima, doneo jednu državotvornu odluku da skrati svoj mandat i da objedini izbore. Činjenica je da se na taj način štedi i novac, ali što je još važnije i vreme. I ja očekujem da predsednik Tadić sa punim kapacitetom već od maja meseca nastavi da bude predsednik i da Vlada Srbije već od leta ima pun kapacitet za dalje reforme.

Glas Amerike: Šta će biti prvi zadatak vlade ako Demokratska stranka pobedi na izborima? Šta ćete uraditi u prvih mesec dana?

Šutanovac: Prvo moramo da formiramo manju, kompaktniju, bržu vladu koja će lakše donositi odluke. Nastavak reformskog procesa koji ne može se uraditi u jednom danu. Nastavak borbe protiv korupcije i kriminala koja je započeta i koja je na najvišem mogućem nivou. Predstoji velika reforma poreskog sistema. Nastavak investicija u okviru poljoprivrede. Energetika je veoma važna tema koju ćemo pokrenuti i verujem da ćemo ove godine pokrenuti i izgradnju nekih ozbiljnih postrojenja koji se tiču energetike u Srbiji.

Glas Amerike: Zašto kao u vašem ministarstvu u kojem mi se čini da su sprovedene najozbiljnije reforme, te reforme nisu sprovedene u drugim oblastim društva u Srbiji?

Šutanovac: Mislim da smo često isuviše kritični. Prošle godine kada smo u oktobru mesecu imali priliku da vidimo preporuke evropske komisije, stanje nije dramatično kao što se predstavlja u javnosti. Tačno je da je u sistemu odbrane reforma završena. U velikom broju ministarstava je ona započeta, negde je takodje završena, negde treba da se izvrši fino podešavanje ali ne mislim da na tome nije radjeno, naprotiv, mislim da postoje unutrašnji otpori koji nas takodje vode u jednu reformu državne uprave koja je neophodna jer imamo jednu okoštalu organizaciju koja ne dozvoljava da se menja i koja po pravilu ne želi da dodje do promene.

Glas Amerike: Zašto pitanje Kosova i Evrope nisu više prisutna u kampanji ne samo kod vas nego i kod drugih stranaka?

Šutanovac: Po pitanju Kosova i Metohije, jednog velikog državnog problema Demokratska stranka je jedina koja ima tačan plan. Predsednik republike je taj plan objavio i našoj javnosti i medjunarodnoj javnosti i medjunarodnim političarima. Plan u četiri tačke je poznat od Ujedinjenih nacija, do Evropske unije i do svih ostalih koji su zainteresovani i mislim da smo tu mi vrlo precizni. S tim što moram da kažem da je očuvanje integriteta i suvereniteta takodje zavisi od privrede, od ekonomije. Ukoliko Srbija bude devastirana ekonomski, teško da možemo da očuvamo interes gradjana koji žive na Kosovu i Metohiji.

Glas Amerike: Da li imate razumevanja za stav razočaranih glasača DS-a koji postavljaju pitanje kako kazniti Demokratsku stranku a da ipak vi pobedite na izborima?

Šutanovac: Nisam čuo za tu vrstu razmišljanja. Prirodno je da u četiri godine sve ono što je loše svakako se pripisuje vlasti. Neprirodno je da oni koji su učestvovali u vlasti sada se distanciraju od toga i da i oni koriste momenat i da oni optužuju vlast čak i za ono za šta su oni bili odgovorni. Ali mislim da su gradjani Srbije znatno pametniji nego što oni misle i da će gradjani glasati pre svega za budućnost i stabilnost i da neće glasati za avanturu kakvu nam nudi koalicija Velimir Ilić, Bogoljub Karić, Marjan Rističević, Vulin i njima slični.

Glas Amerike: Šta očekujete na izborima? Hoćete li pobediti?

Šutanovac: Očekujem da pre svega predsednik Tadić pobedi. Očekujem da Srbija nastavi istim kursom ali većom brzinom. I očekujem jednu vladu koju će predvoditi Demokratska stranka koja će biti da kažem, brojčano manja, kompaktnija, mobilnija, koja će lakše donositi odluke i koja će sa više hrabrosti ući u one neophodne rezove koji moraju da se učine kako bi naša država u četiri godine se standardizovala po onom standardu koji postoji u Evropi.

XS
SM
MD
LG