Linkovi

Srpski mediji i predizborna kampanja


Analitičari Ivan Godarsky, Zoran Gavrilović i Pavle Dimitrijević govore na predstavljanju drugog izveštaja Biroa za društvena istraživanja o monitoringu medija u predizbornoj kampanji.

Kampanja Borisa Tadića i koalicije oko DS-a je najzastupljenija u osam medija, a najviše u Blicu, dok kampanja Tomislava Nikolića i SNS-a dominira u dva medija, a pre svega na TV Pink - pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja.

Mediji u Srbiji su uglavnom odustali od svoje kontrolne uloge, odnosno od bilo kakvog kritičkog i analitičkog izveštavanja o izborima i ponašaju se samo kao prenosioci informacija o aktivnostima političkih stranaka i njihovih kandidata, pokazuje istraživanje koje je u prvoj polovini aprila sproveo Biro za društvena istraživanja.

Izuzev javnih servisa RTS-a, Televizije Vojvodine, Televizije B 92 i dnevnog lista "Danas", koji imaju analitičke priloge i članke, u ostalim medijima je izveštavanje u predizbornoj kampanji dominantno pozitivno, a u mnogim slučajevima čak i promotivnog karaktera, rezultat je iztraživanja Birodija.

Istovremeno – svi mediji su fokusirani na dve koalicije:

"Tačno je da SNS i DS jesu stranke koje su najviše zastupljene na televizijama, međutim ima jedna vrsta kompenzacije koju dobijaju stranke koje su manje zastupljene – a to su Preokret, URS i donekle SPS – da imaju pozitivni ton. Ako je neka stranka više zastupljena to ne znači i da je privilegovana", navodi Zoran Gavrilović, glavni analitičar BIRODI-ja.

Gavrilović je rekao i da su primećeni brojni slučajevi koji nisu u saglasnosti sa standardima novinarske profesije, uključujući nepotpisane članke, neidentifikovane izvore, monoton način prezentovanja, dok su određeni mediji emitovali gotovo identične priloge o političkim partijama, što je tendencija koja dovodi u pitanje nezavisnost njihove uređivačke profesije.

XS
SM
MD
LG