Linkovi

SNS optužuje DS za izbornu kradju


Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić novinarima predstavljaju navodne dokaze o izbornoj prevari.
Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić novinarima predstavljaju navodne dokaze o izbornoj prevari.

Srpska napredna stranka i pokret Dveri nastavili su danas sa optužbama na račun vlasti da su organizovali izbornu kradju - čelnici SNS Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić pokazali su novinarima džak pun glasačkih listića koji su, kako oni tvrde nađeni u kontrejneru, gde su bačeni nakon što su zamenjeni falsifikovanim listićima. U DS-u oštro odbaciju optužbe.

Lider i predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osporio je danas regularnost nedeljnih izbora i optužio Demokratsku stranku za izbornu krađu. Istresajući pred novinare ispred Skupštine Srbije džak pun glasačkih listića za koje je rekao da su nađeni u jednom kontejneru i da su autentični, Nikolić je izjavio da su ovi listići zapravo zamenjeni drugim, nameštenim listićima.

Uz optužbe za nameštanje izbora na Kosovu i Metohiji, Nikolić je rekao i da je sam birački spisak sporan jer se u njemu nalazi pola miliona mrtvih glasača – i to su razlozi zbog kojih, po njegovim rečima naprednjaci nisu pobedili sa 15 procenata razlike:

"Ja tvrdim da je naštampano na stotine hiljada više listića, da su dati na raspolaganje Demokratskoj stranci i da je njima manipulisala kako je htela. I da ti izbori nisu održani regularno iako smo na njima pobedili. Ja vam kažem da nisu regularni", izjavio je Nikolić.

Tvrdnjama o izbornoj krađi pridružio se i pokret Dveri, čije su pristalice održale prostest ispred zgrade Skupštine Srbije, gde se nalazi Republička izborna komisija.

Sa druge strane iz Demokratske stranke tvrdnje naprednjaka ocenjuju kao opasne i postavljaju pitanje zbog čega je SNS sa ovakvim pričama izašla četiri dana posle izbora.

Predsednik DS-a Boris Tadić je zatražio je da se ispita njegovo poštenje i čestitost:

"Nikada u životu ništa nečestito nisam uradio, i tražim da se to proveri, ako neko ima ko ne veruje. A mislim da mali ljudi mene optužuje za bilo kakvu nepravilnost. Ali tražim da se to proveri. Pa zato bi sada želeli moji protivnici da naprave takozvani preokret u ovim izborima, bacajući blato na moje lice. A blato se sliva sa njihovih lica već 20 godina", rekao je Tadić.

"2012-te godine neko govori o kradji glasova. Ali to nije slučajno. Neko bi hteo da promeni temu, da se ne govori o kandidatima, da se ne govori o programima nego da se govori o izmišljenoj kradji glasova koje nema", ocenio je Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije.

A kako je danas ocenila direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević rezultati izbora pokazuju da su građani, u meri u kojoj su dali poverenje strankama do sadašnje vladajuće koalicije, podržali ono što je učinjeno na putu Srbije ka članstvu u EU. Po njenim rečima drugi krug predsedničkih izbora je veoma važan jer se pokazalo da su mnogi politički potezi predsednika omogućili kapitalizovanje reformskog rada Vlade, kaže Delević.

XS
SM
MD
LG