Linkovi

Dogovor o koaliciji DS - SPS


Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić na sednici Gradskog odbora SPS-a.
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić na sednici Gradskog odbora SPS-a.

Demokrate i socijalisti postigli su dogovor o nastavku koalicione saradnje i podršci Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora. SNS optužuje vladajuće stranke za izbornu krađu, a Tomislav Nikolić najavio da će izaći sa informacijama o tome za dan-dva.

Lideri DS-a, SPS-a, PUPS-a i Jedinstvene Srbije jutros su postigli dogovor o koalicionoj saradnji, kao i o podršci predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora 20-tog maja. Koalicije oko DS-a i SPS-a zajednički će raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i u skupštinama lokalnih samouprava, Beograda i Vojvodine, takođe je dogovoreno, dok će se o saradnji sa Ujedinjenim regionima Srbije i LDP razgovarati se nakon drugog kruga:

"Niko nije razgovorao o većini, već svi pokazuju nameru da se ona formira na jedan prirodan način od stranaka koje su saglasne o strateškim ciljevima Srbije i načinu kako bi se ona vodila u budućnosti, o proncipima koji bi bili važeći za buduću skupštinsku većinu. A to je sve zbog koristi građana, a ne zbog koristi stranaka", izjavio je Boris Tadić.

Predsednik demokrata je rekao da zna ko će biti novi premijer, ali da će o tome biti reči tek posle drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja, a lider SPS-a Ivica Dačić je izjavio da je o funkcijama, ministarstvima ili premijerskom mestu nije razgovoralo na jutrošenjem sastanku stranačkih prvaka:

"Što se mene tiče – za mene je prioritet da nastavim svoj rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Jer sam to započeo i za to mi je narod dao podršku. Šta ću biti pored toga? Razgovaraćemo posle izbora."

A iz SNS-a i drugih opozicionih stranaka počele su stižu izjave o izbornim krađama - kandidat naprednjaka Tomislav Nikolić je danas najavio da će sutra ili prekosutra objaviti informacije o tome šta se desilo na izborima u nedelju. Uz optužbe na račun političara na vlasti da su ogrezli u kriminalu, Nikolić je rekao i da očekuje dogovor i podršku DSS-a i Vojislava Kostunice u drugom krugu izbora i najavio razgovor o tome sa predstavnicima pokreta Dveri:

"Ne želim da razdvajam građane Srbije, hoću da ih sastavljam i zbog toga pozivam sve one koji su glasali za druge kandidate. Danas specijalno one koji su glasali za predsednika SPS-a da ne slušaju onoga ko je odmah u izbornoj noći postavio svoje uslove."

A Dan Evrope danas je u Srbiji obeležen i otvaranjem Devetih školskih olimpijskih igara Srbije u Sremskoj Mitrovici, gde je šef Delegacije EU u Srbiji Venasan Dežer izjavio da je ponosan što je danas u Srbiji - jer je ovaj događaj dokaz o deljenju istih vrednosti. To su, kako je rekao Dežer timski duh i fer borba u želji za pobedom.

XS
SM
MD
LG