Linkovi

Istraga navoda SNS-a


Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić
Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić

Čelnici SNS-a traže istragu o izbornoj kradji i najavljuju moguće proteste i demonstracije. U DS-u tvrde da je reč o manipulacijama SNS-a, a Republičko javno tužilaštvo izdalo je nalog policiji da istraži navode SNS-a u vezi sa glasačkim listićima.

Optužbe čelnika Srpske napredne stranke o izbornoj krađi 6. maja polako su potisnule u drugi plan kampanju za drugi krug predsedničkih izbora. Predsednik naprednjaka Tomislav Nikolić poručio je da se neće smiriti dok se krađa na izborima ne istraži i najavio moguće demonstracije u sredu.

Naprednjaci su obelodanili da je džak sa glasačkim listićima koji su juče pokazali pronađen u Odžacima, zbog čega su podneli krivične prijave protiv NN izvršilaca i podneli prigovor Republičkoj izbornoj komisije. SNS si obratila i predstavnicima međunarodne zajednice, a po rečima Nikolića u ponedeljak će tim povodom razgovarati sa ambasadorkom SAD u Beogradu Meri Vorlik.

"Ni jedan rezultat do sada pregledani ne odgovara onom rezultatu kojim se bavi softver koji je pratio izbore. I moguće je da je krađa mnogo većeg obima, da je krađa i na nivou onih koji obrađuju podatke o tome kako je ko glasao, odnosno da je softver već unapred pripremljen za izborne rezultate. I ovo ne može da se oprosti i ne može da se dozvoli."

U obraćanju RIK-u SNS je zatražila poništavanje izbora održanih 6. maja na svim nivoima, i taj će prigovor, kako je rekao sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović, biti razmotren sutra. Ministar policije Ivica Dačić kaže da je Republičko javno tužilaštvo prosledilo MUP-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o navodima u vezi sa poreklom i autentičnošću listića koje je pokazao Nikolić, što je potvrdio i portparol Republčkog javnog tužilaštva Tomo Zorić:

"Tužilaštvo je zahtevalo od policije proveru svih navoda u vezi sa poreklom i autentičnošću listića koji su juče javno prezentovani od strane SNS, kao i da li to uticalo na regularnost izbornog postupka."

Predsednik DS Boris Tadić, koji je danas nastavio predizbornu kampanju je ocenio da su nepravilnosti na izborima bile manjeg karaktera, ali je istovremeno zatražio da tužilaštvo i policija provere navode SNS o navodnoj izbornoj krađi:

"Ja zahtevam da se sve to ispita od strane Tužilaštva, policije i svih onih koji to jedino mogu da ispitaju, kako bi imali nakon ovih izbora potpuno čistu situaciju da građani znaju da oni koji su izbrani jesu izabrani na valjan način."

U DS-u odbacuju tvrdnje naprednjaka, a potpredsednik stranke Dragan Šutanovac je ocenio da se radi o smišljenoj prevari SNS. Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da je teško poverovati da pored tolikog broja posmatrača može dođe do tako velike izborne krađe o kojoj govore u SNS, dok predsednik LDP-a Čedomir ocenjuje Jovanović da nema ni jedne ozbiljne činjenice koja potvrđuje da je u Srbiji organizovana navodna izborna krađa. Predsednik URS-a Mlađan Dinkić je rekao da su izbori 6. maja bili jedan od najsumnji-vijih posle 5. oktobra 2000. godine i traži da se ispita da li je bilo izborne krađe.

XS
SM
MD
LG