Linkovi

CESID: Tadić i Nikolić u drugom krugu


CESID: Tadić i Nikolić u drugom krugu
CESID: Tadić i Nikolić u drugom krugu

Predsednik Srbije biće izabran u drugom izbornom krugu 20. maja, a građani će birati između kandidata koalicije "Izbor za bolji život", Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, saopsstio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Prema podacima CESID-a, na prvim opštim izborima u Srbiji od 1990. godine, na kojima je glasalo 58,7 odsto biračkog tela, Tadić je osvojio 26,8 odsto, a Tomislav Nikolich 25,6 odsto.

Na trećem mestu je lider SPS-a Ivica Dačić, za koga se može reći da je neproglašeni pobednik izbora sa više od 15 procenata podrške, a sličan procenat je dobila i njegova koalicija SPS-JS-PUPS na parlamentarnim izborima.

Kandidat DSS-a Vojislav Koštunica je dobio više od sedam odsto glasova, lider LDP-a Čedomir Jovanović 5,1 odsto, dok je kandidat URS-a Zoran Stanković osvojio oko sedam odsto.

Na parlamentarnim izborima procenti i odnosi su vrlo slični – demokrate i naprednjaci su u velikoj meri izjednačeni na oko 25 odsto glasova, treći su socijalisti. U parlament sigurno ulaze i poslanici DSS-a i najverovatnije pokret "Preokret" okupljen oko LDP-a. G17 plus i URS se bore za cenzus, a radikali su po svemu sudeći ostali ispod crte, kao i Pokret Dveri.

Dve vodeće stranke u Srbiji DS i SNS su još večeras poručile da sve svoje kapacitete već usmeravaju ka drugom krugu predsedničkih izbora koji će se održati 20. maja.

Inače današnji izbori su protekli u demokratskoj atmosferi uz vrlo malo incidenata koji nisu mogli da utiču na rezultate izbore.

Republička izborna komisija je obavezna da konačne rezultate izbora objavi do četvrtka, 10. maja.

Političari su se i danas pojavili vrlo rano na biralištima, pokušavajući da i ličnim primerom ubede što veći broj svojih pristalica d glasaju.

Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da očekuje pobedu i da su su "izbori ove godine protekli u atmosferi koja je za ponos i predstavljaju svedočanstvo rada na stabilizaciji Srbije".

"Posle izbora je najvažnije brzo formiranje vlade, donošenje snažnih i značajnih odluka u sferi makroekonomske politike, nastavak privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta, dobijanje datuma za početak pregovora. A to sve treba da dovede do izgradnje normalnog, pristojnog i civilizovanog društva", izjavio je Tadić.

Njegov glavni rival, predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić takođe očekuje pobedu i mogućnost da njegova stranka formira novu vladu. On je rekao da će SNS o vladi razgovarati sa strankama koje javno podrže program SNS-a, ali da neće "sabirati do 126, kolika je parlamentarna većina" makar se, kako je rekao Nikolić, izbori ponovili za nekoliko meseci. Takođe, lider SNS-a očekuje drugi krug predsedničkih izbora, ali i pobedu. O Evropi Nikolić je rekao da EU ostaje cilj naprednjaka, pod uslovom da i ona želi Srbiju.

Lider SPS-a i kandidat koalicije SPS-JS-PUPS Ivica Dačić poručio je da očekuje dobar izborni rezultat - bolji od onog koji je ta koalicija ostvarila na prethodnim izborima. On je rekao da će se buduće koalicije graditi onako kako građani danas budu odlučili, ali da je još rano govoriti o tome, sve dok se ne vidi raspored poslaničkih snaga u parlamentu i procenat glasova na predsedničkim izborima.

"Sigurno je da će ova koalicija, biti važan faktor u novoj političkoj sceni Srbije", zaključio je Dačić.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a i koalicije Preokret najavio je da će mirno sačekati izborne rezultate, jer je uveren u dobar ishod. U prvoj izjavi posle glasanja Jovanović je rekao da građanima treba saopštiti one poruke koje će istinito opisati stanje u Srbiji, uspostaviti novi red i prevazićsi podele koje Srbiju onesposobljavaju za normalan rad.

I ostali stranački lideri su davali prilično optimističke izjave tokom dana, ali bi već oko ponoći moglo da se zna čiji optimizam počiva na zdravijim nogama.

Inače, zbog današnje izborne tišine, stranački rat se - kako izgleda - potpuno preselio na društvene medije. Pre svega na fejsbuki i tviteru, ali i putem SMS poruka, građani su iskazivali svoje stavove. U tom "ratu" veoma su agilni takozvani “beli glasači” odnosno građani koji su poništili listić. Veliki broj tih gradjana je na društvenim mrežama objavio fotografije svojih listića sa nacrtanim čiča glišama, betmenima, supermenima ili pak napisanim političkim porukama.

XS
SM
MD
LG