Linkovi

Uticaj izbora na put ka EU


Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić govori na predizbornom skupu liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić", na Trgu kralja Milana u Nišu

Do izbora ostalo je tačno nedelju dana, kampanja svih politički stranaka je na vrhuncu, a najveće šanse za pobedu daju se dvema najvećim strankama - Demokratskoj i Srpskoj naprednoj stranci. Da li put Srbije ka Evropi već zacrtan ili zavisi od rezultata izbora i vlade koja bude formirana posle 6. maja?

Za desetak dana sve će se znati – ko je pobedio, ko izgubio na izborima, ko će formirati vladu, pa čak i ko će dobiti u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja. U moru predizbornih poruka o boljem životu, novim radnim mestima ili investicijama – sem retkih izuzetaka političke stranke prilično upadljivo izbegavaju nezgodne teme – kakve su pre svih pitanja Evropske unije ili Kosova. Po oceni sagovornika Glasa Amerike i pre održavanje izbora je jasno da evropski put Srbije nije pod znakom pitanja – bez obzira hoće li pobedu odneti koalicija oko demokrata ili koalicije oko naprednjaka:

"Srbija će nastaviti tim putem da ide, ali je naravno pitanje kako će se postavljati odnos između Kosova i EU. Čak i u tom pogledu mislim da tu opet nema nekih velikih iznenađenja – ni sa strane EU, ni sa strane Srbije. Zašto? Zato što bez obzira da li je to SNS ili DS stav će manje-više biti isti ili vrlo sličan", kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević.

U slučaju pobede Borisa Tadića i poznate koalicije sasvim je logičan kontinuitet dosadašnje politike bez mnogo novih nepoznanica. Pitanje je da li će politika ostati na istom kursu i u slučaju pobede SNS-a i eventualne koalicije sa DSS-om i Vojislavom Koštunicom koji otvoreno zagovaraju napuštanje evropskog puta:

Skup SNS-a u Beogradu
Skup SNS-a u Beogradu

"Takve jedna raznolika koalicija, sa jednom strankom koja je relativno mlada bi bila nepoznanica. Jer, iako od prilike znamo njen strateški pravac, ne znamo kadrove i kredibilitet ljudi koji bi tu politiku iznosili", kaže Nikola Jovanović iz Centra za novu politiku.

"SNS-u je jasno da eventualnim ulaskom DSS-a u koaliciju neće moći bitnije DSS da opredeljuje tu politiku. Zato što je SNS sve svoje karte stavila na jednu stranu, a to je EU. Tu teško da oni mogu da menjaju tu politiku a da izuzetno ne dovedu u pitanje svoj ukupni kredibilitet koji su postigli. I očigledno je da je njima vrlo stalo šta misli i Vašington i Brisel", smatra Pribićević.

Ako su iz Brisela i Vašingtona do prošlih izbora stizali signali da ne bi voleli da na čelo Srbije dođu radikali – reklo bi se da je pred ove izbore situacija promenjena i da zapad vidi i u naprednjacima moguće sagovorike i partnere na evropskom putu:

"Mislim da ne postoji neki preveliki strah ili otpor Evrope prema SNS-u. Ali istovremeno Evropa je navikla na partnertstvo sa aktuelnom koalicijom, pre svega sa DS-om. Evropa negde ceni predvidivost i kredibilitet, tako da verujem da neke evropske države diskretno, a neke i otvoreno priželjkuju ponovo vladu čiji bi stožer bio DS", ističe Jovanović.

Čak i u slučaju da se u priču o daljim evropskim integracijama uključi faktor Kosova i mogući novi pritisci Brisela na Beograd – pozicija dve vodeće stranke u Srbiji po pitanju kosovskog problema neće biti bitno različita, smatra Ognjen Pribićević:

"Postoji granica koju Srbija neće preći – a to je pre svega priznanje Kosova koje niko i ne traži. Ali je sever Kosova pitanje, i tu su opet stavovi manje-više slični. Ni jedna stranka koja bude u vladi neće prihvatiti da sever tek tako ode, odnosno da se on prikjuči Kosovu onako kako to misli i Brisel, i Vašington, i Priština."

Na evropske procese eventualno bi mogao da utiče i izbor predsednika Srbije, ali isključivo kao rezultat stranačkih borbi u slučaju kohabitacije. U realnijoj varijanti da će predsednik i najjača stranka biti sa iste klupe – sagovornici Glasa Amerije se slažu u oceni da se stvari vezane za odnose Srbije prema EU neće bitno menjati.

XS
SM
MD
LG