Linkovi

Dežer: Strukturne reforme nakon izbora


Šef Delegacije EU Vensan Dežer je na sednici Odbora za evropske integracije u Domu Narodne skupštine
Šef Delegacije EU Vensan Dežer je na sednici Odbora za evropske integracije u Domu Narodne skupštine

Nastavak strukturnih reformi će morati da sačeka izbore i formiranje nove vlade, ocenio je danas šef Delegacije EU u Srbiji. A o tome kakve su čije šanse na predstojećim izborima - sa novim rezultatima istraživanja javnog mnenja danas je izašla agencija Faktor plus.

Uslovi za početak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji su odavno poznati i tiču se, sa jedne strane nastavka dijaloga Beograda i Prištine, a sa druge daljih reformi, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Po njegovim rečima potrebno je da se poštuju već postignuti dogovori između Beograda i Prištine, a neophodan je i nastavak reformskih procesa, pre svega u pravosuđu, radi postizanja bolje efikasnosti i smanjenja trajanja sudskih procesa:

"Istovremeno smo svesni da se moraju sprovesti fundamentalne reforme, kao što su vladavina prava i konkurentnost kompanija. Mi smo u procesu sprovođenja toga, ali sada se pripremaju izbori u Srbiji i sprovođenje strukturnih reformi će morati da sačeka formiranje nove vlade koja treba da pokrene stvari napred."

A najnoviji rezultati istraživanja predizbornog raspoloženja u Srbiji pokazuju da će na izbore izaći oko četiri miliona građana, ili oko 60 odsto birača, a da samo 34 odsto ispitanika zna za koga će glasati. Kako su saopštili predstavnici agencije Faktor plus, koja je uradila istraživanje, naprednjaci su malo ojačali i sada ih podržava 33,2 birača, dok demokrate mogu da računaju na 29,1 odsto glasova:

"Prošli put je ta razlika bila oko 2-3 posto, sada je četiri i taj blagi rast možemo objasniti onim biračima koji su se u međuvremenu odlučili. Naravno, to nije neki statistički značajan rast koji bi zahtevao neku dublju analizu."

Treća je koalicija oko SPS-a sa 11,1 odsto podrške, pokret Preokret podržava 6,4 odsto birača, radikali i DSS imaju po 5,8 procenata, dok su prvi ispod cenzusa URS sa 3,8 odsto podrške. U slučaju da se nastavi trend rasta SNS, dosta toga bi moglo da zavisi od izbornog rezultata DSS-a, kao i toga da li bi socijalisti bili spremni da uđu u koaliciju sa te dve stranke i formiraju vladu, ocenjuju u agenciji Faktor plus.

XS
SM
MD
LG