Linkovi

Izbori u Srbiji 6. maja


Predsednik Boris Tadić je danas u Predsedništvu Srbije dao izjavu novinarima povodom raspisivanja parlamentarnih izbora
Predsednik Boris Tadić je danas u Predsedništvu Srbije dao izjavu novinarima povodom raspisivanja parlamentarnih izbora

Parlamentarni izbori u Srbiji, pokrajinski u Vojvodini i lokalni izbori u većini opština u Srbiji biće održani u nedelju, 6. maja. Izbori za predsednika Srbije nisu danas raspisani, a ukoliko vladajuća koalicija, a pre svih Demokratska stranka odluči da se i predsednički izbori održe 6. maja, poslednji rok u kome se ti izbori po Ustavu mogu raspisati je 7. april.

Tačno u podne predsednik Srbije Boris Tadić raspustio je parlament, raspisao izbore za poslanike Narodne skupštine i pozvao građane da 6. maja, kako je rekao, načine izbor za bolju budućnost. Strankama koje će učestvovati na izborima Tadić poručio da promovišu svoje programe i afirmišu demokratiju:

"Ovi izbori su prilika da se odmah nakon njih formira vlada koja će se uhvatiti u koštac sa velikim teškoćama koje pogađaju ne samo Srbiju, već čitav svet. Vlada koja će biti formirana u budućnosti moraće donositi veoma kompleksne i teške odluke, kako bi obezbedila bolju budućnost za građane."

Izbore u Vojvodini raspisao je predsednik pokrajinske skupštine Šandor Egereši, a predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je raspisala lokalne izbore u onim opštinama i gradovima u kojima je lokalnim vlastima istekao mandat. Kako je objasnila Vlada Srbije će u saradnji sa UNMIK-om preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovođenjem izbora na KiM, a zanimljivo je da se među 17 opština u Srbiji u kojima neće biti raspisani izbori jer lokalnim vlastima nije istekao mandat nalaze i Priština, Peć, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Novo Brdo:

"Mi smo u obavezi da poštujemo Rezoluciju 1244 i ja očekujem da će Vlada zapravo opredeliti državo telo koje će u saradnji sa UNMIK-om razmatrati sve aktivnosti vezane za pitanja izbora na Kosovu i Metohiji. To stoji na kraju krajeva i u odluci o raspisivanju izbora."

Pola sata nakon raspisivanja republičkih izbora LDP je prva u objavila početak zvanične kampanje, a kako je izjavio Čedomir Jovanović obraćajući se mladima u beogradskom Bitef teatru, LDP-u, koji je stožer stranaka okupljenih u pokretu Preokret nije stalo do vlasti nego do ljudi. Predstavljajući osnovne tačke ekonomskog programa, Mlađan Dinkić i Ujedinjeni regioni Srbije počeli su zvaničnu kampanju iz Loznice, dok je ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić poručio da će na izborima pobediti i Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

XS
SM
MD
LG