Linkovi

Nastavlja se rasprava o izbornoj kradji


Boris Tadić se obraća pristalicama u Beogradu, 13. maja 2012.

Džak sa glasačkim listićima, koji su, uz optužbu za izbornu krađu, prošle nedelje pokazali čelnici SNS-a je ukraden nakon prebrojavanja glasova, što znači da nije bilo prekrajanja izborne volje građana, izjavio je danas portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Po rečima Tome Zorića utvrđeno je da je pronađeno 2.109 listića, da su svi autentični, kao i da su to listići sa glasačkog mesta 57 u Pančevu, u osnovnoj školi "Sveti Sava".

Zorić je potvrdio i da je zapisnik sa ovog biračkog mesta predat RIK-u bez ikakvih izmena, kao i da su taj dokument potpisali su svi članovi biračkog odbora, uključujući i one iz SNS. Za ovo delo, kako su saopštili predstavnici Tužilaštva zaprećena je maksimalna kazna zatvora od tri godine:

"Upravo je to suština da se ovde ne radi o prekrajanju izborne volje, o kradji izbora. Radi se zapravo o krađi glasačkih listića, odnosno arhivskog materijala, koji ima takav status nakon to su izbori okončani i gde su izbrojani glasovi građana Srbije. Znači glasove građana Srbije niko nije oduzeo, radi se o oduzimanju glasačkih listića i nema sumnje da je to krivično delo."

Iz SNS-a je odgovoreno da je Tužilaštvo produžena ruka Demokratske stranke, a lider naprednjaka i predsednički kandidat Tomislav Nikolić je potvrdio da će učestvovati na izborima, kao i da će članovi SNS-a u drugom krugu izbora sprečiti izbornu krađu:

"Sad vam prvi put kažem da ćemo svaki glas braniti fizički. Više neće biti tih predsednika biračkih odbora koji mogu sve, koji zgrabe džak i pobegnu sa njim. Ko je mogao to sa očekuje, ko je mogao da bude spreman za prvi krug, da se tuče, da će da bude takve krađe. E, sad smo spremni, sad vam kažem – tući ćemo se."

Sa druge strane u Demokratskoj stranci se ove reči Tomislava Nikolića tumače kao poziv na nasilje. U DS-u ocenjuju da su sada raskrinkane obmane lidera SNS, a predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je izjavio da je razočaran onima koji ne umeju sportski da podnesu poraz, već naknadno pokušavaju da izmisle nekakve izborne neregularnosti:

"Mi, hvala Bogu, lopovi nismo. i nismo ljudi koji kradu – nigde, ni na izborima. I rekao sam – proverite sve što imam i kažem mojim oponentima – ajde da pođemo od mene. Ne postoji tu nikakav problem."

Takođe, DS je apelovala na OEBS i Cesid da u drugom izbornom krugu upute veći broj posmatrača na biračka mesta u Srbiji i da pojačaju kontrolu izbornog procesa, kako se ni na koji način ne bi dovela u pitanje volja građana izražena na izborima, ističe DS u današnjem saopštenju.

Komentari (2)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG