Linkovi

Početak izborne kampanje u Srbiji


Ivica Dačić i Slavica Djukić-Dejanović na sednici Glavnog odbora SPS-a, Beograd. 19. mart 2012.

Nedavno raspisivanje izbora rasplamsalo je strasti na političkoj sceni Srbije. Prepucavanja stranaka postaju deo svakodnevice, a čak i poruka predsednika SPS-a i ministra policije Ivice Dačića da će Srbija, uprkos upozorenjima iz EU i SAD raspisati izbore na Kosovu, može se smatrati i kao deo predizborne kampanje.

Lider socijalista Ivica Dačić pozvao je danas predsednika DS-a Borisa Tadića na dogovor o predsedničkim izborima jer bi, kako je poručio Dačić, termin tih izbora mo-gao da bude određen po slobodnoj volji predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović.

Od Tadića zavisi da li će biti predsedničkih izbora, ali od predsednice parlamenta zavisi kada će ti oni biti održani, rekao je Dačić i dodao da ukoliko neko želi da kalkuliše – i socijalisti mogu u tom slučaju da kalkulišu.

A danas je Dačić izjavio i da su Evropska unija i SAD, pozivajući se na Rezoluciju 1244 tražile od Srbije da ne raspiše izbore na Kosovu. Dok je socijalista na čelu Skupštine Srbije i dok ima nadležnost da raspiše lokalne izbore ne dolazi u obzir da oni ne budu raspisani, poručio je Ivica Dačić:

"Srbija će poštovati Rezoluciju 1244, ali će u skladu sa svojim političkim stavovima, svojim Ustavom, pa i sa samom Rezolucijom 1244, kao i uvek do sada od 1999-e godine raspisati izbore na Kosovu i Metohiji. Tako da ta opcija za mene apsolutno nije dolazila u obzir. Pošto je Slavica Đukić Dejanović potpredsednica SPS-a ni ona nije mogla da donese drugačiju odluku."

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je danas da je Srbija loša zbog toga što se njom loše upravlja i da je došlo vreme za krupnije promene od onih na koje su spremni političari koji su dosad bili na vlasti:

"Nama nije dovoljna personalna promena, potreban je novi sistem vrednosti. Sistem vrednosti koji se gradi kroz partnerstva poput onih koje smo uspostavili mi sa strankama SPO, SDU, sa sindikatom, sa Zaharijem Trnavčevićem, sa nevladinim sektorom."

Danas su se oglasili i naprednjaci osudom tvrdnji DS-a da SNS i njen lider Tomislav Nikolić pokušavaju da neistinama prikriju nedostatak ideja za budućnost. U današnjem saopštenju SNS je uzvratila da su DS i njen lider Boris Tadić nekompetentni da vode Srbiju, a da njihov odnos prema građanima pokazuje samo bahatost i neodgovornost. Uz ocenu da se DS služi praznom demagogijom, SNS ističe da ima konkretne projekte kako da u Srbiji stvori klimu koja će privući strane investitore, zaposliti građane i obez-bediti im uslove da realno žive bolje.

XS
SM
MD
LG