Linkovi

Optužbe zasenile kampanju u Srbiji


Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić novinarima predstavljaju navodne dokaze o izbornoj prevari.
Lider i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik stranke Aleksandar Vučić novinarima predstavljaju navodne dokaze o izbornoj prevari.

Za nedelju dana u Srbiji će se održati drugi krug parlamentarnih izbora, a građani će odlučiti da li žele kohabitaciju ili vladu i predsednika koji pripadaju istoj garnituri. Ipak u ovom trenuku sve se odvija pod senkom optužbi o izbornoj krađi.

I dok su pred prvi krug izbora kampanju vodili na sličan način, dvojica predsedničkih kandidata pred drugi izborni krug, dramatično su se razišla u taktici. Lider demokrata Boris Tadić nastavio je da obilazi mesta po Srbiji i sreće se sa birčima, dok je lider naprednjaka Tomislav Nikolić svoju kampanju skrenuo u pravcu potencijalnih protesta optužujući vlast za izbornu kradju.

"I birači DS i birači SNS, Nikolića i Tadića će imati odredjene momente vezane za motivaciju i u pogledu izlaznosti i u pogledu odluke. Birači Nikolića su imali nesumnjivo iskustvo da je on gubitnik ili poraženi i na izborima 2004 i 2008 i sada 2012 je izgubio već u prvom krugu", kaže analitičar Slaviša Orlović.

"Jer ljude razne stvari motivišu. Razni su faktori njihovog opredeljivanja. Neki bi bili verovatno u većoj meri raspoloženi da glasaju da je Tomislav Nikolić došao u priliku da formira republičku vladu pa da se onda zaokruži ta cela priča", navodi Marko Blagojević iz CESID-a.

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma govori u prisustvu predsedničkog kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića u centru Jagodine. Palma je pozvao građane da u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja podrže Tadića
Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma govori u prisustvu predsedničkog kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića u centru Jagodine. Palma je pozvao građane da u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja podrže Tadića

Izmedju dvojice kandidata nakon prvog kruga razlika je tesnih 10.000 glasova u korist Tadića. U drugom krugu podršku demokratskom kandidatu dali su socijalisti Ivice Dačića, liberali Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Mladjana Dinkića.

"To ne znači apsolutno ništa. To što je Tadićev potencijal veći i rezervoar glasova veći to ne znači da će on dobiti izbore. Mi još ne znamo koliko će birača tih drugih partija izaći da glasa za Tadića i u kojoj meri će oni slušati lidere partija za koje glasaju a to je naročito slučaj sa socijalistima recimo", smatra Blagojević.

"Ima birača koji se opredeljuju u odnosu na pobednika. U onoj meri u kojoj se već nazire buduća koalicija u tom smislu se smatra da je izvestan dobitnik. I s druge strane, stiče se utisak da je deo kredibiliteta na neki način i prestiža Nikolić izgubio zbog toga što nije ostvario trijunfalnu pobedu na parlamentarnim i predsedničkim izborima na način na koji je to najavljivao u kampanji", ističe Orlović.

I Nikolić i Tadić najavljivali su trijunfmalnu pobedu. Kome god da ona pripadne, sigurno je da neće biti tako ubedljiva. Naročito ako se ima u vidu da je Tadićeva Demokratska stranka izgubila izgubila dosta glasova u odnosu na prošle izbore godine.

"S druge strane, birači DS pre svega, jer je DS dobila manje nego Boris Tadić su na neki način ispraznili svoje nezadovoljstvo, kako apstinencijom možda jednim delom i belim listićima. U drugom krugu izbor je jasan. Ipak se radi o strateškoj odluci kuda Srbija ide, ko će da je vodi narednih 4 5 godina. Jasan je izbor i u tom smislu moguće da iz dela birača DS bude veći odziv što bi se u tom smislu odrazilo i na bolji uspeh Borisa Tadića", navodi Orlović.

U kampanji za predsedničke izbore gradjani su ponajviše slušali prepucavanja i optužbe na račun korumpirane vlasti koalicije oko DS s jedne, kao i na račun mračne prošlosti i školske spreme Tomislava Nikolića s druge strane. O programima nije bilo reči.

"Kakvi crni programi. Pa ko zna kakav je program koje od te dve partije i kojeg od ta dva kandidata. To niko živi ne zna. Budite uvereni da se ovde odluka ne donosi na osnovu toga s kojim programom ljudi izlaze pred birače. Na kraju krajeva, njih dvojica su manje više o istim temama pričali i manje više na isti način", kaže Marko Blagojević.

Bez obzira kako se završi predsednička trka – Srbiji je u ovom trenutku najmanje potrebna politička nestabilnost izazvana sumnjom u regularnost izbora. Cela priča mora do kraja da se istraži i krivci kazne – makar i zbog toga da naredni predsednik sedne u fotelju bez ikakve sumnje u to da li pošteno izabran.

XS
SM
MD
LG