Linkovi

Fiskalni savet predlaže smanjenje plata od 15 odsto


Konferencija za novinare Fiskalnog saveta Srbije, Beograd, 31. jul 2014.

Javne finansije Srbije su i dalje pod velikim pritiskom ocenjuju u Fiskalnom savetu Srbije i predlažu smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za 15 odsto - kao meru koja će odmah dati rezultate.

Predviđeno Vladino smanjenje plata i penzija od 10 odsto nije dovoljno, a kako ocenjuju u Fiskalnom savetu potrebno je smanjiti penzije i plate u javnom sektoru za 15 odsto već u rebalansu budžeta i dovesti u red javna i državna preduzeća, kako bi fiskalna konsolidacija dala rezultate.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da smanjenje plata i penzija od 15 odsto donosi uštede od 800 miliona evra godišnje i to odmah, pa bi se efekti osetili već u 2015. godini.

Petrović je ukazao da su javna i državna preduzeća veliki trošak i na njih se izdvaja milijardu evra godišnje, smanjenje a plata i penzija bez rešavanja problema javnih i državnih preduzeća je besmisleno, ocenio je Petrović:

"Ako se ide na prilagođavanje manje od 15 plus 15 odsto, znači rezanje plata i penzija za 15 odsto, ako se ide ispod toga, obda verovatno će morati da se povećaju porezi, da bi se dobile zahtevane uštede od dve milijarde evra."

Srbiji je potreban i aranžman sa MMF-om rekao je Petrović jer se pokazalo u protekle dve i po godine da Srbija ono što govori ne sprovodi. Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmarkov rekao je da su prihodi bu-džeta podbacili za oko 50 milijardi dinara i to 30 do 35 milijardi iz objek-tivnih ekonomskih uslova, a 20 milijardi je optimistično planirana suma prihoda od suzbijanja sive ekonomije:

"Tokom izrade budžeta unapred su uključeni projektovani prihodi od borbe protiv sive ekonomije. Iako u skladu sa dobrom budžetskom praksom je bilo potrebno da se te mere prvo izvrše, da daju određene rezultate, pa tek onda da se dodatni prihodi uključuju u budžet. Kao što smo videli – u prvoj polovini godine su antievazione mere u borbi protiv sive ekonomije potpuno izostale i samim tim izostali su i ovi očekivani prihodi od sive ekonomije."

Član saveta Vladimir Vučković je, govoreći o radu državnih i jav-nih preduzeća, rekao da nekima prihodi nisu dovoljni da pokriju rashode, a u pojedinim preduzećima ni plate zaposlenih. Vučković je rekao da su problemi i veliki broj zaposlenih i masa zarada, a kao primer naveo je prosečnu platu u EPS od 80.000 dinara, što je dva puta više od proseka u privredi.

Struja po našem mišljenju treba da poskupi 15 odsto kako bi EPS mogao da prodiše, ali povećanje cene ne sme biti izgovor da se ne ide u reorganizaciju preduzeća, dodao je on.

XS
SM
MD
LG