Linkovi

Fiskalni savet predlaže smanjenje plata od 15 odsto


Konferencija za novinare Fiskalnog saveta Srbije, Beograd, 31. jul 2014.
Konferencija za novinare Fiskalnog saveta Srbije, Beograd, 31. jul 2014.

Javne finansije Srbije su i dalje pod velikim pritiskom ocenjuju u Fiskalnom savetu Srbije i predlažu smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za 15 odsto - kao meru koja će odmah dati rezultate.

Predviđeno Vladino smanjenje plata i penzija od 10 odsto nije dovoljno, a kako ocenjuju u Fiskalnom savetu potrebno je smanjiti penzije i plate u javnom sektoru za 15 odsto već u rebalansu budžeta i dovesti u red javna i državna preduzeća, kako bi fiskalna konsolidacija dala rezultate.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da smanjenje plata i penzija od 15 odsto donosi uštede od 800 miliona evra godišnje i to odmah, pa bi se efekti osetili već u 2015. godini.

Petrović je ukazao da su javna i državna preduzeća veliki trošak i na njih se izdvaja milijardu evra godišnje, smanjenje a plata i penzija bez rešavanja problema javnih i državnih preduzeća je besmisleno, ocenio je Petrović:

"Ako se ide na prilagođavanje manje od 15 plus 15 odsto, znači rezanje plata i penzija za 15 odsto, ako se ide ispod toga, obda verovatno će morati da se povećaju porezi, da bi se dobile zahtevane uštede od dve milijarde evra."

Srbiji je potreban i aranžman sa MMF-om rekao je Petrović jer se pokazalo u protekle dve i po godine da Srbija ono što govori ne sprovodi. Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmarkov rekao je da su prihodi bu-džeta podbacili za oko 50 milijardi dinara i to 30 do 35 milijardi iz objek-tivnih ekonomskih uslova, a 20 milijardi je optimistično planirana suma prihoda od suzbijanja sive ekonomije:

"Tokom izrade budžeta unapred su uključeni projektovani prihodi od borbe protiv sive ekonomije. Iako u skladu sa dobrom budžetskom praksom je bilo potrebno da se te mere prvo izvrše, da daju određene rezultate, pa tek onda da se dodatni prihodi uključuju u budžet. Kao što smo videli – u prvoj polovini godine su antievazione mere u borbi protiv sive ekonomije potpuno izostale i samim tim izostali su i ovi očekivani prihodi od sive ekonomije."

Član saveta Vladimir Vučković je, govoreći o radu državnih i jav-nih preduzeća, rekao da nekima prihodi nisu dovoljni da pokriju rashode, a u pojedinim preduzećima ni plate zaposlenih. Vučković je rekao da su problemi i veliki broj zaposlenih i masa zarada, a kao primer naveo je prosečnu platu u EPS od 80.000 dinara, što je dva puta više od proseka u privredi.

Struja po našem mišljenju treba da poskupi 15 odsto kako bi EPS mogao da prodiše, ali povećanje cene ne sme biti izgovor da se ne ide u reorganizaciju preduzeća, dodao je on.

XS
SM
MD
LG