Linkovi

Dinkić predstavio program mera reformi


Do kraja meseca Vlada će pripremiti rebalans budžeta - najavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić i poručio da se neće ići na privatizaciju Telekoma.

Do kraja meseca Vlada će pripremiti rebalans budžeta - najavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić i poručio da se neće ići na privatizaciju Telekoma jer vladajuća koalicija nije uspela da se dogovori o tome.

Smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda, dodatne štednje u javnom sektoru, nastavak strukturnih reformi, kao i okončanje procesa restrukturiranja nekadašnjih društvenih preduzeća – to je suština programa mera reformi koje je danas predstavio ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić, i koje, po njegovoj proceni treba da omoguće uštede od 37milijardi dinara na kraju godine.

Ministar je ponovio da neće biti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru – one će rasti minimanim tempom, ali će zato isplata biti redovna, poručio je Dinkić:

"Suština je da će posle aprilskog povećanja od dva odsto plate i penzije ove godine porasti još samo 0,5 posto, a u sledećoj godini dodatno 0,5 odsto u aprilu i jedan posto u oktobru. Zašto tako malo – zato što nema novca. Ali, isplate će biti redovne."

Po rečima Dinkića javni dug iznosi 18,9 milijardi evra i namera Vlade je da se on ne povećava. Vlada će uskoro izaći sa rebalansom budžeta, a 1. jula će u parlamentu početi rasprava o tome.

Privredni rast u ovoj godine će, po oceni Dinkića biti veći i od ranije planiranih dva odsto:

"Industrijska proizvodnja ove godine je u prva četiri meseca porasla 5,3 posto i ona zapravo vuče rast bruto domaćeg proizvoda. Očekujemo i da će poljoprivredna sezona biti daleko bolja nego prošlogodišnja, tako da zbog toga sada idemo sa malo optimističnijom prognozom za privredni rast. Dakle, biće veći od dva posto – mislimo da neće biti iznenađenje ako dostigne i tri odsto ove godine."

Dinkić je najavio da je programom mera za reformu javnog sektora predviđeno da do 30. juna 2014-te godine bude rešen status 179 preduzeća u restrukturiranju, koja zapošljavaju 54.000 radnika i čije održavanje godišnje košta 750 miliona evra.

Takođe, ministar privrede i finansija je istakao da do daljeg neće biti privatizacije Telekoma Srbija, jer o tome, kako je rekao, nije postignuta saglasnost unutar vladajuće koalicije.
XS
SM
MD
LG