Linkovi

Krugman: Dinar još uvek precenjen


Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je danas u Hotelu "Hajat" održao predavanje o uzrocima ekonomske krize i merama za njeno prevazilaženje
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je danas u Hotelu "Hajat" održao predavanje o uzrocima ekonomske krize i merama za njeno prevazilaženje

Američki ekonomista i nobelovac ocenio je na predavanju u Beogradu da je Srbija u situaciji koja je nasličnija zbivanjima u Grčkoj

Čuveni američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade Pol Krugman održao je danas predavanje u Beogradu, gde je pred najvišim državnim zvaničnicima ocenio da je dinar precenjen i da javni dug Srbije i nije tako visok.

Uz preporuku državi da podrži kupovnu moć stanovništva, nobelovac Pol Krugman je ocenio da je srpski dinar još uvek precenjen. Na predavanju koje je danas održao u Beogradu, ugledni američki ekonomista je istakao da je dinar dosta devalvirao, što po njegovoj oceni nije loše jer povećava konkurentnost zemlje. Sa druge strane, održavanje jakog dinara je, kako smatra Krugman, pokušaj da se odloži jačanje konkurentnosti, što je problem za zemlju koja ima veliki deficit.

"Monetarna politika mora da ima svoj cilj, a to podrazumeva i infaciju, tako ne može u potpunosti da bude okrenuta konkurentnosti. To znači da se ne treba koncentrisati na održavanje vrlo niske inflacije u kratkom roku zbog uticaja konkurencije. Tako da ja preporučujem umerenost u monetarnoj politici."

Po rečima Krugmana mere štednje, kako je pokazao primer Grčke nisu dale rezultate, dok su investicije u pokretanje privredne proizvodnje, kao i socijalna davanja, ključna kako bi se održala privredna aktivnost i standard najugrozenijeg stanovništva. Američki ekonomista je istakao da je samo letimično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra da je recept podsticanja kupovine primenjiv i u Srbiji:

"Ako bi svi krenuli u politiku ekspanzije – to bi bilo jako dobro. Jer bi se ekspanzija svake zemlje prelivala u druge zemlje, što bi bilo poželjno."

Prema rečima Krugmana, javni dug u Srbiji nije toliko visok i da ima još prostora za njegovo povećanje. Ukoliko želi da smanji spoljnotrgovinski deficit, Srbija mora više da izvozi rekao je Krugman i dodao da, iako je Evropa i dalje najvažnije tržište, Srbija treba da koristi prilike koje joj se pružaju u Aziji i drugim regionima.
XS
SM
MD
LG