Linkovi

Šoškić: Inflacija u porastu do marta


Šoškić: Inflacija u porastu do marta
Šoškić: Inflacija u porastu do marta

Uz rast inflacije veći od projektovanog u ovoj, inflacija će nastaviti sa raste i u prvom kvartalu iduće godine, najavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. Cene proizvoda pod kontrolom države, kao i cene nafte i pojoprivrednih proizvoda uticaće na kretanje inflacije, poručio je još guverner.

Uz primedbu da nije zadovoljan rastom inflacije, ali i da stanje nije apokaliptično, guverner Narodne banke najavljuje da će inflacija u Srbiji nastaviti da raste sve do marta iduće godine. Po njegovoj proceni visina inflacije u prvoj polovini iduće godine neće biti manja od 10, niti veća od 14,5 odsto, a kretanje inflacije najviše će zavisiti od rasta cena koje su pod kontrolom države, kao i od cena nafte i poljoprivrednih proizvoda.

“Tek od marta očekujemo zaustavljanje uzlaznog trenda u rastu cena i postepeno vraćanje ka ciljanom nivou za narednu godinu. Najveći efekat u obuzdavanju inflacije i vraćanju toka cena očekujemo u drugoj polovini 2011. godine, negde od trećeg tromesečja očekujemo značajniji pad cena, odnosno zaustavljanje rasta inflacije i približavanje ciljanom nivou.”

Sam ciljani nivo inflacije u 2011-toj godini je 4,5 odsto plus-minus 1,5 odsto, dok je ovogodišnja projekcija inflacije bila 6 plus-minus dva odsto. Trenutno inflacija iznosi 9,6 odsto, rekao je Šoškić odbijajući da iznese procenu sa kolikom ćemo konačnom inflacijom dočekati kraj godine.

A danas je guverner imao i nekoliko saveta građanima:

Verujem da bolji životni standard treba pre svega da očekujemo od novog radnog mesta u domaćinstvu a ne od pritiska na postojećeg poslodavca da se cene rada uvećaju, posebno ako nisu bazirane na rastu produktivnosti rada. Drugi savet za stanovništvo je da vrlo pažljivo se zadužujemo kao građani” navodi Šoškić.

Devizne rezerve Narodne banke iznose 9,5 milijardi evra, rekao je još Šoškić. Ovu godinu Srbija će završiti sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, dok u 2011, po procenama guvernera, treba očekivati rast BDP-a od tri odsto i to najviše zahvaljujući rastu investicija.

XS
SM
MD
LG