Linkovi

Marković: Nadamo se sporazumu sa MMF


Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković predstavio je izveštaj o inflaciji za avgust. u prostorijama NBS u Beogradu.
Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković predstavio je izveštaj o inflaciji za avgust. u prostorijama NBS u Beogradu.

Inflacija u Srbiji će nastaviti da pada do kraja godine, kolebanja dinara ne stvaraju inflatorne pritiske, a osnovni zadatak Vlade, po proceni čelnika Narodne banke Srbije, biće da održi planirani budžetski okvir i strogo vodi dogovorenu fiskalnu politiku. Ipak, čini se da u Narodnoj banci najviše očekuju od sutrašnjeg dolaska Misije MMF-a u Beograd radi pripreme novog aranžmana sa Srbijom.

Narodna banka Srbije pozdravlja spremnost Vlade da zaključi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer bi to, po oceni viceguverenera Bojana Markovića, doprinelo sprečavanju rasta premije rizika zemlje. Kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare, novi sporazum sa MMF-om bi mogao da bude aktiviran već od oktobra, a na osnovu procena srpske Vlade i MMF-a zaključeno je da je najbolji vid aranžmana za Srbiju u ovom trenutku takozvani aranžman iz predostrožnosti:

"Mi se zaista nadamo da će doći do zaključivanja sporazuma sa MMF-om. Do njega će doći ukoliko se nađe način da se ostane u okvirima planiranog budžetskog deficita, pogotovu u vezi sa nedavno donetim zakonom o lokalnoj samoupravi", naveo je Marković.

Inače, predstavnici Misije MMF-a sutra dolazi u Beograd, oficijelni razgovori počinju 22. avgustra i trajaće do kraja meseca, a teme za razgovor, kako je danas objasnio državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, su već dogovorene:

"Osnovne teme u okviru razgovora sa MMF-om biće realizacija Budžeta za 2011. godinu, kao i okvirni plan budžeta za 2012. godinu. Takođe, ono što je izuzetno važno u okviru naše saradnje sa MMF-om je njihova stalna stručna podrška u sprovođenju reformi javnog sektora u Srbiji."

Inače, viceguverener Bojan Marković je naglasio da najnovije turbulencije na svetskim finansijskim tržištima povećavaju neizvesnost u pogledu brzine ekonomskog oporavka u svetu, kao i Srbiji. Ipak, po proceni Markovića u narednom periodu se očekuje umereni oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji - rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto u ovoj godini, odnosno 4,5 odsto u narednoj godini.

XS
SM
MD
LG